Posted on Leave a comment

Бурунди – уникална природа и кафе с комплексни вкусове

Бурунди е малка страна, без достъп до океан или море, което прави износа на кафе истинско предизвикателство. Разположена на кръстопът между източна и централна Африка, тя е заобиколена на север от Руанда, на запад от ДР Конго, а на югоизток граничи с Танзания.

Със своите вулканични почви, висока надморска височина и обилни валежи, Бурунди има перфектните условия за отглеждане на висококачествено кафе Арабика. Страната е доминирана от високи хълмове и планини, със значителни вариации в надморската височина – като се започне от най-ниската точка, която е на нивото на езерото Танганика (772 м.н.в.) и се стигне до връх Хеха (2,670 м.н.в.). Кафе се отглежда в централните и северни части на страната, а основните региони за висококачествени партиди кафе са Каянза, Гитега, Нгози, Кирундо и Муинга. В Бурунди се отглежда предимно сорта Бурбон (със свои разновидности, като Джаксън и Мибиризи), на надморски височини, вариращи от 1250 до 2000 метра.

Кафето в Бурунди традиционно се обработва чрез мокрия метод, като станциите използват двустепенен метод за ферментация, подобен до известна степен на този, който се използва в Кения – „суха ферментация“ (аеробна) за приблизително 12-36 часа след отстраняването на плода от кафеените зърна, последвано от „мокра ферментация“ (анаеробна) при която кафеените зърна се оставят накиснати в планинска вода за 12-18 часа, след което кафето се изсушава в пергамент върху повдигнати африкански легла. Вниманието към детайлите при обработката, оказва голям ефект върху вкусовия профил на кафето – щателното сортиране, ферментиране, измиване и изсушаване са ключови, за да се получат качествени партиди кафе.

Подобно на много от съседите си в Африка, Бурунди произвежда микро-партиди почти по подразбиране: всеки фермер притежава средно по-малко от един хектар земя и доставя обраните кафеени черешки до централизирани станции за обработване и измиване на кафе, т.нар. SOGESTAL („Sociéte de Gestion des Stations de Dépulpage Lavage„) и са необходими повече от един фермер, за да се създаде пълна партида за износ. Заради тази организация на изкупуване от страна на станциите, кафето в Бурунди обикновено се продава под наименованието на самата станцията, където е обработено и измито. В региона Каянза има 21 станции за обработване и измиване на кафе, т.нар. „мокри мелници„, като някои от по-известните са Gackowe, Butezi, Gatare, Kiryama, Kirema, които са под „шапката“ на Согестал Каянза (Sogestal Kayanza).

БУРУНДИ ГАТЕРАМА

Станцията Гатерама, собственост на Касиен Нибарута и Агахоре Кофи – кооператив от 628 малки ферми за кафе, разположени в община Бугендана. Всичко започва през 2016 г., когато Касиен решава да построи мокра мелница и станция за обработване на кафе в покрайнините на село Гатерама, което е разположено в района на Бугендана, провинция Гитега. Името Гатерама идва от едноименната планина, на която станцията е разположена (самата станция и прилежащата ферма са разположени на 1,520 м.н.в., GPS: 3°14’19.9″S 29°50’26.7″E). Станцията се състои от две сгради – едната се използва за склад, докато втората има приемателен пункт за кафеените черешки, депулпър за отстраняване на плода/пулпата, ферментационни вани, флотационни канали и офис, където се съхранява документацията за проследимост на партидите. Водна помпа осигурява прясна подпочвена вода за обработката на кафето, след което водата се пречиства чрез филтрираща система преди да отиде в близката река Мубарази.

Агахоре, на местния език Кирунди, означава „най-доброто кафе“. С изграждането на станцията/мократа мелница Гатерама, Касиен постига целта си да произвежда специални кафета и да работи в тясно сътрудничество с местните фермери, които отглеждат кафе на малки парцели. В станцията Гатерама, кафето се оработва с истинска страст и професионализъм. Резултатът е кафета с отличителна/специфична киселинност и плътно тяло, комплексни вкусови профили с подчертани плодови нотки и продължителен и сладък послевкус.

Климатът в този район е тропически високопланински, с температури вариращи от 12°C до 24°C. Фермите, с които станция Гатерама работи, са разположени високо в планините, между 1,650 и 1,850 метра надморска височина, където почвите са вулканични и богати на хранителни вещества. Голямата надморска височина, в комбинация с топли дни и прохладни нощи, води до по-бавно узряване на кафеените черешки и създаване на комплексни вкусове в чашката.

БУРУНДИ КАЯНЗА

Каянза е един от регионите с най-добра репутация за отглеждане на висококачествено кафе. Провинция Каянза се намира в северната част на Бурунди и граничи с Руанда. Климата тук е тропически високопланински, със средни годишни температури от 18.5°C. Фермите за кафе са разположени високо в планините, между 1700 и 2000 метра надморска височина, където почвите са вулканични и богати на хранителни вещества. Голямата надморска височина, в комбинация с топли дни и п

рохладни нощи, води до по-бавно узряване на кафеените черешки и създаване на комплексни вкусове в чашката. Вкусовият профил на кафетата от региона Каянза е до голяма степен подобен на кафетата от южните части на Руанда –  като например, от региона на планината Huye. Въпреки своята близост, кафетата от Каянза имат съвсем различен профил. Поради голямата надморска височина, кафето което се отглежда в този регион има подчертана киселинност, която се смесва с плодова сладост, плътно, балансирано тяло и продължителен и сладък послевкус. Обикновено кафетата от Каянза имат нотки на тропически плодове (като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, манго), костилкови плодове (череша, вишна, сливи), смокини (пресни и сушени), както и карамелени (карамел, тофи, кафява захар) и шоколадови нотки.

Знаете ли, че….

Бурунди е една от 11-те страни-производители, в които се провежда Cup of Excellence и всяка година първите места се заемат от кафета произведени в регионите Каянза или Нгози. През 2014 г. станцията Кирема спечели 2-ро място на престижния конкурс Cup of Excellence.

Подобно на повечето източноафрикански държави, Бурунди започва да произвежда кафе по заповед на европейските си колонизатори (в случая, Белгия). След независимостта през 1962 г. кафе-сектора се управлява частно в продължение на повече от две десетилетия. Качеството и количеството на произведеното кафе през този период започва бавно да се понижава поради повтарящите се политически катаклизми и липса на интерес да се запази това, което се е разглеждало от местното население като индустрия на колонизаторите. В крайна сметка, сектора за кафе и цялат

а свързана с него инфраструктура се поемат от държавата, която контролира търговията с кафе повече от три десетилетия. Надеждата е била, че правителството може да запази качеството и да подобри производителността и рентабилността на бизнеса с кафе, но тези резултати не са се материализирали както се е очаквало.

След няколко години строг държавен контрол, държавата частично се отказва от контрола върху търговията с кафе, създавайки публично-частни предприятия за преработка и износ на кафе. Оттогава кафе-сектора в страната продължава да се придвижва в посока на приватизация, а от 2009 г. насам, качеството и репутацията на кафето в Бурунди се подобряват постоянно. Днес, кафето е основният износен продукт и играе важна роля за стабилизирането на страната, въпреки честите периоди на граждански вълнения.

Нашите кафета от регион Африка и Арабия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.