Posted on

Еспресо или филтър кафе – каква е разликата?

Кафето вече не е просто кафе. Специалното или т.нар  specialty coffee и кафенетата, които го предлагат напълно промениха начина, по който възприемаме и вкусваме любимата ни чаша кафе. Вече съществуват безброй методи за нейното приготвяне и хората все повече се интересуват в детайли от нещата, които засягат цялостният аромат на любимата ни напитка.

Питали ли сте се каква е разликата между двата основни метода за приготвяне – еспресо и филтър? От вкус, до подготовка и химия – пригответе се да разберете.

Какво е Еспресо?

Еспресо е италианският отговор на нашите непосредствени нужди от кофеин. Думата предава едно от най-важните неща, които трябва да знаете за тази напитка – бързина. Точно така, бързо приготвяне и бърза консумация на една кофеинова бомба.

И така, какво друго го отличава? Водата, която минава през кафето е сварена, почти кипяща под налягане, като минава през фино смляно кафе на зърна. Тя е по-плътна и по-концентрирана в сравнение с водата при филтър кафето.

Звучи ли ви твърде силно? Всъщност еспресото е предназначено, за да се консумира от малка чаша за кафе. То се използва и за база за всички различни напитки като американо, капучино, лате и т.н. И ако питате каква е разликата между всички тях, това е просто количеството мляко или гореща вода, която добавяте, за перфектно балансираната си чаша кафе.

Анатомия на еспресото

Еспресото не само излиза по-гъсто и концентрирано в сравнение с филтъра, то притежава и няколко основни слоя:

Крема

Това е златисто-кафяв слой върху кафето, съставен от протеини, масла и меланоидини (които се създават от комбинацията от захар и аминокиселини). Не всяко кафе може да произведе крема, а това също е и доста противоречима тема: някои хора смятат, че е горчив и неважен фактор, а други го смятат за знак за добра екстракция.

Течност

Това е основната част при екстракцията на еспресо и носи киселинност и сладост. Тя също се разделя на две различни части: тяло и сърцевина. Тялото е средната част на еспресото и обикновено има карамелено-кафяв цвят. Що се отнася до основата на еспресото, то обикновено е с по-богат, по-тъмен оттенък на кафяво.

Какво е филтър кафе?

Еспресото и филтърът на теория имат една и съща концепция. Основните принципи са еднакви: изливате гореща вода върху кафето, водата минава през него и филтъра и попада във вашата чаша.

Но основната разлика между филтъра и еспресото е, че вместо да се избутва с натиск, водата преминава през кафето само благодарение на гравитацията. Поради тази причина процесът на приготвяне отнема по-дълго време и води до различен, но също така чудесен резултат.

Montecristo coffee filterТочно поради тази причина се нуждаете и от повече кафе и вода. Няма да видите филтър кафе от само 30 мл – или поне не такова, което да изпиете с удоволствие.

Филтър кафето извлича по-малко киселинност и подчертава по-сложните вкусове на кафето. Това го прави популярен вариант за дегустация на single origin кафета, тъй като ви позволява да оцените всички вкусове и аромати, което то съдържа.

И за разлика от еспресото, с плътността и слоевете си, доброто филтър кафе е чисто и с еднаква консистенция. Това е така, защото повечето вода може да абсорбира кафеените масла и аромати благодарение на постоянно изтичане и натиск, вместо със сила. В допълнение към по-ниската киселинност, то има и по-мек вкус в сравнение с еспресото.

Колко време отнема приготвянето?

Времето за приготвяне на филтър кафето е това, което довежда до неговата сложност – това е чаша, която трябва да изчакате. Процесът започва с обливане на кафето и изчакване то да „цъфти“ за най-малко 30 секунди. Това позволява отделянето на въглероден диоксид и улеснява по-доброто протичане на водата по време на самия процес. Останалата част от процеса (след цъфтежа) е приблизително 1½ до 2 минути.

Що се отнася до еспресото, италианците предпочитат ексктаркция от порядъка на 25 до 30 секунди – нито повече, нито по-малко. Ако искате да приготвите лате на  базата на кафе, изпарявате и изливате млякото, което отнема само секунди. Това води до време за приготвяне (с изключение на смилането) от приблизително една минута (в зависимост от това колко сте добър в правенето на няколко неща наведнъж:). Това е и по-бързият начин да получите любимата си чаша кафе.

Какви кафе машини ми трябват?

Що се отнася до оборудването, то това за филтър кафе е по-евтино, отколкото инвестицията в машина за еспресо. Това го прави по-ефективен метод от гледна точка на разходи и предпочитан метод ако сега започвате да пиете кафе вкъщи и нямате големи претенции.

За филтър кафето, всичко което ви е необходимо е: съд за вода и филтърна хартия и чаша (въпреки че елементи като скала и термометър ще ви помогнат да бъдете по-точни). Има и различни съдове, от които можете да избирате – Хемекс, V60 и т.н.