Posted on

Етиопия Иргачеф Кочере Коре – кафе с изключителен аромат на плодове и цветя

Въпреки че притежават характеристиките на „класическо“ Yirga, кафетата от различните микро-райони на Иргачеф имат и различни вкусови профили, като например: Adado – костилкови плодове, Konga – цитрусови плодове и костилкови плодове, и за Kochere – подчертан плодов чай, с нотки на цитрусови и костилкови плодове. В комбинация с натурален/сух метод на обработка, получаваме вкус на червено френско грозде, лайм, и малинова лимонада.

MCC Yirgacheffe-Kochere-Kore3Кочере е микро-регион, намиращ се югозападно от град Иргачеф и в близост до селцето Ch’elelek’tu. Кафетата от този микро-регион са едни от най-фините в света, а тази партида идва от малки фамилни ферми в общността Коре кебеле на Кочере. Комбинацията от голяма надморска височина и киселинни, богати на желязо почви създават идеалните условия за отглеждането на кафе с характерните за Иргачеф яркост и флорални нотки. Кафето в Кочере Коре се отглежда под сянката на тропическите дървета и фермерите тук отглеждат своите наследствени етиопски сортове кафе без да използват изкуствени торове. Почти всички кафета, които се отглеждат в Етиопия са по подразбиране органични, независимо дали имат сертификат за това или не.

MCC Yirgacheffe-Kochere-Kore5Нашето кафе Етиопия Иргачеф Кочере Коре е обработено по натуралния метод, което означава, че след беритба, узрелите кафеени черешки се оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла за около 21 дни, в зависимист от времето. Докато съхнат, те се обръщат многократно, за да се гарантира равномерно изсушаване. През този период, захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и това придава сладост, както и наситени, плодови и флорални нотки в чашката.

Изборът на това кафе не беше лесен, като се има предвид, че конкуренция на къпинг масата му правеха измити и натурални кафета от други микро-региони на Иргачеф. След няколко поредни къпинг сесии, се спряхме на три натурални кафета, като победител се оказа кафето, което имаме честа да представим тук. Когато избираме натурално кафе, ние търсим специфичен вкусов профил – изразени плодови нотки в началото и шоколадов завършек. Ако сте любители на измитите кафета от Иргачеф,  тогава това натурално кафе от Кочере Коре наистина ще ви впечатли – не случайно, натуралните кафета от Кочере са по-скъпи и търсени на пазара от своите „измити“ събратя!

MCC Yirgacheffe-Kochere-Kore1Както винаги, ние държим нашите кафета да могат да се проследят до фермата или кооператива. Кафето, което избрахме не прави изключение. Коре кебеле се намира на около 25 километра от центъра на град Иргачеф. За любителите на географията, Коре е местността или т.нар. kebele – селцето, където това кафе е отгледано и обработено. От своя страна, Коре се намира в Кочере (Kochere), което е дистрикт или woreda в рамките на региона Иргачеф (Yirgacheffe).

Опитайте го и ще се убедите сами!