Posted on

Какво разбираме под понятията еднотипни кафета, нано/микро лот и т.н.

Качество, проследимост, директна търговия, по-справедливи цени, екзотични профили, експериментална обработка: това са само някои от положителните характеристики, свързани с еднотипните кафета. Разбира се, изникват и много въпроси. Какво всъщност означава термина „еднотипни кафета“? Каква е разликата между микро лот и нано лот? Как производителите гарантират, че микро партида не се смесва с останалите кафета? Отговорите на тези и други въпроси, ще ви отговорим в следващите редове.

Еднотипни кафета

Еднотипните кафета, са кафета, които се отглеждат на едно и също място, като разбира се има няколко различни варианта:

  • Единична държава или регион

Кафето може да произхожда от една държава или от конкретен регион в тази страна. Исторически, повечето кафета идват от една страна, например – Колумбия и рядко се случва кафето да е със смесен произход от две или повече държави, като например Колумбия/Бразилия.

Счита се обаче, че едно колумбийско кафе е смес и все пак има значителни разлики между различните региони в страната, като Хуила и Какуета например. Така стигаме до второто подразделение – кафе регионите. Кафето отгледано в даден регион, носи неговите отличителни характеристики на микроклимата и околната среда, но все още не е толкова ясно отличимо.

  • Единична ферма

Това е кафе, което се произвежда от една ферма. Обикновено това е висококачествено и следователно по-скъпо кафе, с много отличителен вкус и аромат.

  • Кооператив

Понякога не е възможно отглеждането на кафе в големи ферми. В много страни, особено в Африка, има земеделски производители, които произвеждат само няколко торби с кафе от всяка реколта. Тяхната реколта може да бъде не по-голяма от няколко дървета кафе в градината им. В тези случаи, местната кооперация може да събере и преработи цялото кафе заедно, за да произведе една партида от усилената работа на много земеделски производители. Някои кооперации имат строги изисквания за качество и регулират методите на производство и събиране на реколтата на своите членове.

  • Микро лот

Или т.нар. микро партида е кафе, произхождащо от един парцел земя във ферма (или в много малки стопанства, понякога от група производители, живеещи наблизо). Когато кафето се събира и преработва в такъв малък мащаб, разходите се увеличават и продажната цена също трябва да се повиши, за да ги покрие. Поради тази причина микро партидите обикновено са само кафе с отлично качество.

  • Нано партида

Ключът е в името. Нано партидата много прилича на микро партида, но е още по-малка. Обикновено нано партидите са с оценка 90+ и само една или две торби от по 60 килограма.

Защо да купуваме еднотипно кафе от отделни ферми и микро партиди?

С навлизане на т.нар. трета вълна „third wave“ в кафе индустрията и по-добрата информираност на клиентите, става все по-ясно, колко е важен произхода и качеството на кафето, което пием. Вида на почвата, климата, процеса на обработка и т.н. имат голям ефект върху вкусовите качества на кафето.

Ето защо, вече става безсмислено кафето да се характеризира с дадена държава или дори на ниво регион. Като пример може да вземем Бразилия, която произвежда близо 30% от световното производство на кафе и това прави наричането на едно кафе просто „бразилско“ без никаква стойност, тъй като страната произвежда стотици разновидности откъм произход и качество на кафето. Само щата Минас Гераис произвежда повече кафе от всяка друга държава кафе-производителка.

Колкото повече информация имаме за произхода, местния климат и начина на работа на производителя, толкова повече ще научим за самото кафе. Това ни дава по-добра проследимост, което води и до по-високо качество. Това са кафета, които се отличават и имат специфичен вкусов профил – някои са сладникави, други с вкус на плодове и т.н. Продавайки тези кафета като еднотипни, без да се смесват с други, техните отличителни вкусове се запазват и са ясно различими. Не на последно място, това са внимателно селектирани висококачествени кафета и се инвестира допълнително в подобряване на процеса на отглеждането им и тяхната обработка.

Не случайно, кафе индустрията и по-специално когато говорим за т.нар. „специални кафета“, все повече започва да използва термини като единична ферма, микро и нано лот.