Posted on

Кафе на зърна – арабика или робуста?

кафе-на-зърнаВ световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които човек може да се наслади със сутрешната си напитка, на практика са хиляди.

Арабиката и робустата са различни растителни видове, които макар и принадлежащи към едно семейство, се отглеждат в различни климатични условия и притежават различни вкусови качества.

Арабика – мек, силен аромат (съдържа около 90 ароматни вещества), кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин. Приготвена в машина за еспресо образува плътна пяна с цвят на орех.

Робуста – наситен горчив вкус, слаб аромат (съдържа само 4 ароматни вещества) и по-високо съдържание на кофеин. Приготвена в кафе машина, образува лека, жълтеникава пяна.

Арабика или робуста?

Арабиката се смята за по-качествения вид кафе, макар че в скандинавските страни на почит е робустата. Счита се, че за да е добра сместта от кафе на зърна между арабика и робуста, трябва да преобладава ароматът на арабиката, подсилен от щипка робуста (не повече от 20%). Разбира се съществуват десетки местни сортове кафе на зърна, като бразилски, колумбийски, кенийски, гватемалски и т.н., които всъщност дават голямото богатство от аромати, на които можем да се наслаждаваме в нашата чаша кафе. Най-търсения от тях е йеменската мока – вид арабика, която влиза в състава на най-скъпите кафета по света. Нейния богат аромат носи дъх на шоколад, вино и цветя, но в България може да се намери много трудно.

кафе-на-зърна-Арабика-и-РобустаКафе на зърна или смляно кафе?

Най-добре е да закупите кафе на зърна, които да смилате непосредствено преди приготвяне. Така напитката няма да загуби и частица от ароматната си сила. Освен това по вида на зърната много по-вярно ще се ориентирате за качеството на кафето, отколкото ако само четете изписаното на опаковката.

Колкото са по-едри зърната, толкова по-добре. Това от една страна е признак, че плодовете са били добре узрели, а от друга е характерно за вида арабика.

Степента на изпичане на кафето влияе на горчивината на напитката. Ако предпочитате по-мек вкус избирайте светли зърна, тъмните пък са за почитателите на „отровните” отвари.

Лъскавите зърна най-много хващат окото, но не са признак на свежест. Добрите познавачи на кафето знаят, че маслото избива на повърхността на кафето месец след изпичането. В този смисъл най-пресни и ароматни са матовите зърна.

Разтворимото кафе е лесно за приготвяне във всякакви условия. Затова мнозина от нас го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнства. Този свръх концентриран екстракт се извлича от зърната на по-ниско качествената робуста и съдържа 2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе, но за сметка на това обаче почти напълно е лишен от аромат.