Posted on Leave a comment

Перу – един от 10-те най-големи производители на кафе

Перу е страна с прекрасно културно разнообразие, кухня, прикючения и кафе. Тя не само е един от 10-те най-големи производители на кафе, но е и една от най-големите страни производители на био/organic и Fair Trade кафе в света. В Перу, кафе се отглежда от средата на 1700 год., но страната започва да изнася кафе едва през 19-ти век. Въпреки, че винаги е била известна като страна, производител на кафе, то предимно е оставало за вътрешна консумация. През последните години, фермерите се ориентират към био-производство и това довежда до значително увеличаване на броя на сертифицираните био-ферми.

Повечето кафе в Перу идва от малки ферми, разположени високо в Андите, на надморска височина от 1,000 до 1,900 метра. Голяма част от фермерите са потомци на инките и говорят испански като втори език. Средната големина на фермите е от 2 до 5 хектара и много от тях са с неразвита инфраструктура. Всъщност, по-голяма част от кафето се преработва и продава през кооперативи, които контролират голяма част от кафе-индустрията в Перу. През последните няколко години, специалните кафета стават все по-популярни в Перу и фермерите започват да подобряват инфраструктурата и процесите във фермите си.


Регион Кахамарка

Високо в замъглените части на северните Анди на Перу се намира региона Кахамарка. Тук древният народ на инките е управлявал от векове и техните потомци все още притежават “злато”, макар и не от вида, който последният им владетел Атауалпа някога е дал като свой откуп на испанските конкистадори. Кафетата оттук се наричат “златото на Кахамарка”. Хората се гордеят със своето наследство и с кафето, което произвеждат и влагат големи усилия, за да произведат специални кафета.

Регионът Кахамарка притежава идеални условия за отглеждане на висококачествено кафе и фермерите разполагат с великолепни сортове кафе арабика, но качеството често се губи по-време на бране, преработка и сушене, защото производителите нямат инфраструктура и необходимите знания. Най-уязвимите производители са тези, които не са асоциирани – не са членове на кооперация, асоциация или организация – и те представляват 75% от производителите в северно Перу. Тези производители нямат достъп до обучение или премии за качество, а доходите им зависят изцяло от пазарната цена. Често местните агрегатори – купувач, който живее в същия район – идват във фермата или къщата на производител и купуват кафето им в брой, преди да го продадат, в някои случаи директно на износител или по-често на други търговци и посредници. Тази практика води до ниски доходи за фермера и загуба в качественият потенциал на кафето.

Сан Хосе дел Алто е окръг в провинция Хаен с огромен потенциал за висококачествено кафе. Някои от кафетата от този район имат много ясно изразен вкусов профил, изпълнен със сложност и изпъстрен с флорални нотки. Тъй като районът е леко изолиран, с доста лоши пътища и е далеч от град Хаен, той не получава много инвестиции както за инфраструктура, така и по отношение на производството на кафе. В резултат на липсата на инвестиции много фермери остават изолирани, което означава, че качеството на кафето остава ниско и посредниците диктуват цените, като много често плащат на фермера под пазарните цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.