Posted on

Папуа-Нова Гвинея – кафе, отгледано под сянката на тропическите дървета

Кафе с етикет Нова Гвинея идва от Папуа-Нова Гвинея, често съкратено PNG, която заема източната половина на остров Нова Гвинея. Кафетата от Нова Гвинея се произвеждат както от големи плантации за кафе, които имат затворен цикъл на производство, така и от малки фермери, които обикновено обработват кафето, използвайки най-простите методи.

Повечето кафета от Нова Гвинея, които се продават в Европа или Северна Америка са кафета от имотите:

  • Sigri, отглеждани в Западни височини в близост до град Маунт Хаген от компанията W.R. Carpenter,
  • Ферми за кафета от източната провинция изнесени от Angko Limited като Arusafa или Arona.

В зависимост от годината и реколтата, вкуса на кафетата Sigri, Arona и др. ферми, варира от прекрасен до отличен, като те демонстрират по най-добрия начин вкусовете на кафе отглеждано на висока надморска височина, внимателно преминало през мокра обработка и демонстриращо най-добрите характеристики на кафетата от Малайския архипелаг.Папуа Нова Гвинея кафе плантация

Характеристики на кафето

Около 95 процента от кафето отглеждано в Папуа-Нова Гвинея, е високопланинска Арабика от района на планините на страната. Останалото е Робуста, обикновено отглеждана в крайбрежните региони
и в равнините.

По-голямата част от кафето Арабика се отглежда на 800 – 1600 надморска височина.

Производството варира между 950 000 и 1.2 милион чувала годишно, като основния сезон е между месеците Май и Септември, въпреки че кафе се произвежда в различни райони почти 12 месеца в годината.

Папуа Нова Гвинея кафе

Противно на общоприетото схващане, по-голямата част от кафето Папуа-Нова Гвинея не идва от естейтс или големи ферми. Вместо това, повече от 90% от кафето се отглежда от малки фермери или малки кафе градини, които могат да се похвалят с някъде от 20 до 600 дървета. Взети заедно, тези семейни ферми произвеждат около един милион чувала кафе за износ всяка година. Обикновено, тези малки производители притежават земята и не използват изкуствени торове или химически спрейове. Останалата част от кафето се отглежда на търговски насаждения, които варират от 20 до 200 хектара.

За разлика от други страни на произход, където кафето се идентифицира с районите, където се отглеждат, PNG традиционно има вътрешна пазарна структура, която позволява на купувачите да купуват от всяка област.

История

PNG coffeeПървите кафе растения в Нова Гвинея са били регистрирани още през 1800 г., когато Нова Гвинея и Папуа са все още отделни страни; Нова Гвинея контролирана от Германия и Папуа от Великобретания. Въпреки това, тези насаждения не са имали търговски мащаб.

Търговските насаждения, се появяват през 1950 г. и от 1960 г., в страната има повече от 4000 хектара кафе Арабика. Скоро след като Папуа-Нова Гвинея става независима, самоуправляваща се нация през 1970, Бразилия претърпява катастрофално замръзване, което поставя големи части от кафе индустрията извън бизнеса в продължение на няколко години. Папуа Нова ГвинеяТова предоставя на Папуа-Нова Гвинея възможността в следващите три години да достигне рекордни нива на продажби. Почти по същото време, правителството спонсорира програма за развитие на малки 20-хектарови кафе насаждения, притежавани съвместно от групи селски земевладелци.

Когато обаче през 80-те години цената на кафето пада, много ферми в Папуа-Нова Гвинея се разпадат под тежестта на големите си дългове и оперативни разходи. Въпреки това, дребните производители, много от които  притежават земята си и имат ниски оперативни разходи, успяват да оцелеят.

Вкус

Кафето от Папуа Нова Гвинея може и да не е от най-разпространените арабики, но тези, които са имали щастието да го опитат са запленени от вкуса му – флорален, плътен вкус, като общият профил се допълва чудесно с деликатна киселинност и приятен, нежен завършек.

Източници: Roast Magazine, Coffee Review