Posted on

По какво да разпознаем качественото кафе на зърна?

kafe-na-zurnaНа пазара се предлагат няколко хиляди сортове кафе. Предвид изобилието, никак не е лесно да разпознаем качествения продукт. На какво да обърнем специално внимание, когато си купуваме кафе? Ето няколко съвета за любителите на перфектното еспресо.

Какъв сорт да изберем?

Всяко едно кафе се приготвя от зърна, събрани от два вида кафеени дръвчета – арабика и робуста.
• Арабиката е по-качествен и ароматен сорт и често се използва самостоятелно. То е обаче и по-скъпо.
• Робустата се използва единствено в смеси с арабика, тъй като само по себе си то не притежава достатъчно добър вкус и аромат. В комбинация с арабика, зърната на робустата придават плътност на кафето, а освен това намаляват производствените разходи и цената на крайния продукт.

Всеки един сорт кафе придобива характерни ароматни особености на почвено-климатичните условия на региона, в който се отглежда.

Натуралното кафе съществува в два варианта – кафе на зърна и мляно кафе. Мляното кафе, което ни се предлага на пазара в по-голяма част от случаите е или смес от няколко сорта кафе, или един сорт, получен от различни реколти.

Тънкости при меленето на кафето

За съжаление аромата и вкуса на кафето започват да се променят веднага след отваряне на вакуумната опаковка. За да извлечете максималния вкус и аромат на кафето е най-добре да мелите кафето малко преди да приготвите напитката. Постепенно ден след ден вкусовите качества на кафето се влошават и след седмица то почти изцяло изгубва своята свежест. Затова не се запасявайте с промишлени количества кафе, а се ограничете до покупка от 150-200 гр. Така ще съхраните максимално вкусовите качества на любимата напитка.

В зависимост от начина на приготвяне на кафето съществуват няколко степени на смилане:
• Грубо смилане. Процеса на смилане продължава 10 секунди. Мляното кафе е с размери до 0,5 мм. Смляното по този начин кафе е подходящо за приготвяне в кафеварка или джезве.
• Средно смилане. Време за смилане – около 13 секунди. Така смляното кафе е подходящо за приготвяне, както в кафеварка, така и в кафе машина.
• Фино смилане. Време за смилане 15-20 сек. Размерите на прашинките са от 1 до 3 мм. Това кафе е изключително подходящо за автоматични кафе машини. Колкото и странно да звучи при финото смилане вкуса на кафето се запазва за по-дълго време. Това се дължи на повишената плътност на цялата консистенция, която образуват малките частици кафе. По този начин въздуха прониква по-трудно между тях и то запазва свежестта си по-дълго.
• Супер фино. Смляното по този начин кафе е толкова ситно, че прилича на брашно. То е подходящо за приготвяне на турско кафе в джезве.

Как да разпознаем качеството?

По цената

Цената почти винаги е сигурен знак за качество. Естествено има и изключения. Понякога високата цена не се дължи на вкусови качества, а е свързана с географския регион в който е отгледано кафето. Така например, сортовете отгледани на остров Ява са значително по-скъпи, заради неблагоприятните почвено-климатични условия в региона.

По опаковката

Запомнете – качественото кафе не се продава мляно в чували, колкото и да се опитва да ви убеди продавачката. То се продава единствено пакетирано и качеството му може да се разпознае по специалната опаковка, която не позволява проникването на въздух. То се пакетира в специални вакуумни опаковки, в които достъпа на въздуха е напълно ограничен. Опаковката е херметически затворена, без никакви нарушения на целостта. В противен случай зърната и кафето губят своя вкус.

По специалните знаци на опаковката

Качественото кафе е определен сорт, има конкретен производител, дистрибутор и регион, в който е отгледано. Ако цялата тази информация присъства на опаковката, то можете да бъдете спокойни – кафето е качествено.

Срок на годност

Как да разпознаем, че кафето което ни се предлага е от скорошна реколта, а не е с фалшифициран срок на годност? Стиснете вакуумната опаковка и поднесете изпускащия клапан към носа – силния аромат и липсата на гранясал мирис са доказателство за свежестта на кафето.