Posted on

Кое е най-подходящото ниво на изпичане на кафето?

Прясно изпечено кафе

Изпичането на кафето до най-подходящото ниво е предпоставка за уникално преживяване в света на кафе напитките. От друга страна, нито един метод на приготвяне не може да компенсира зле изпеченото кафе. А трябва ли да изпичаме кафето според начина, по който ще го приготвяме?

Има ли такова нещо като универсално ниво на изпичане?

Прясно изпечено кафеУниверсалното ниво на изпичане на дадено кафе произлиза от идеята, че кафето впоследствие ще може да се приготви по всякакъв начин. Тоест, стига да е правилно изпечено, кафето ще има прекрасен вкус, назависимо кой метод на приготвяне използвате – филтър, еспресо, френска преса и т.н. Това обаче не значи, че всяко кафе ще е еднакво независимо как го приготвяте – френската преса изкарва на преден план неговите плодови нотки, а например еспресото ще изкара на преден план неговата киселинност и цитрусови нотки, ако са налични.

Най-вълнуващото нещо за кафе любителите е да откриват голямото разнообразие от вкусове и аромати, които едно кафе предлага. Но за пекарите на кафе като нас, независимо от метода на извличане на кафето, всяко кафе трябва да има един профил на изпичане.  Ето защо смятаме така:

Кое ниво на изпичане води до това да получим едно страхотно кафе?

Добре изпеченото кафе, без изключения трябва да има следните характеристики:

  • то представя характеристиките на региона, от който идва – може да усетите неговия произход
  • то има специфични, изчистени вкусове, които могат да бъдат определени и посочени – например: шоколад, праскова, какао и т.н.
  • то е балансирано и богато на вкус
  • то не е прекалено кисело (светло изпечено) или с вкус на изгорено (тъмно изпечено)

Прясно изпечено кафе

Разбира се за всяко едно чудесно и качествено кафе има няколко профила на изпичане, от които може да избираме. Добрият пекар разбира как да извлече от кафето и да наблегне на онези характеристики, от които той има нужда. Той избира профила на изпичане на базата на много фактори – характеристиките на кафенето, където ще се предлага, дали ще се смесва с други кафета, как клиентите приготвят кафето си вкъщи, как то се приготвя в кафенето и т.н.

От известно време насам светло изпечените кафета са считани за по-добри от другите.

Тъмната страна на светло изпеченото кафе

Т. нар. трета вълна в specialty coffee индустрията доведе до това, че пекарите на кафе търсят по-светло изпичане, за да подчертаят спецификите на всяко едно кафе и да оценят труда на производителите на кафе. По този начин се дава възможност произхода на кафето да се изрази с по-силен вкус, отколкото да бъде заличен от едно по-тъмно изпичане. Това доведе до все по-светло изпичане на кафето. Проблемът, който изниква е, че при прекалено светлото изпичане, се губи вкусът на кафето и получавате по-бледа и не толкова приятна напитка.

Светлото ниво на изпичане на кафето е за предпочитане при различните методи на приготвяне, използващи филтър. От друга страна при еспресото, главно заради по-краткото време на приготвяне, по-светлото изпичане може да доведе до получаването на еспресо, което е прекалено кисело, дори и да му добавите голяма доза мляко.

Това кара пекарите да използват 2 различни профила за едно и също кафе – един по-светъл за филтър и един по-тъмен за еспресо.

Универсално изпичане на кафето

Повечето пекари обаче са по-скоро против идеята за различни профили на изпичане и предпочитат универсалния метод. Освен да се покаже специфичният вкус на региона, повечето пекари използват своите умения, за да предоставят на клиента най-добрия за него вкус. Това не значи да изпечеш кафето за филтър или за еспресо. Това значи да се намери балансът между двете, като в същото време се разкрие истинският вкус на кафето, заключен във всяко едно зърно. Това значи майсторски да го изпечеш така, че да минимизираш компромисите, да постигнеш максимално балансиран вкус и то при приготвянето на кафето чрез всички налични методи.

И не на последно място – добрите кафета могат да бъдат изпечени универсално и да имат страхотен вкус, без значение от метода на приготвяне. Но едно кафе, което не е качествено, няма как да бъде „поправено“ при изпичането му или начина му на приготвяне.

Затова препоръчваме на нашите клиенти – винаги прясно изпечено специално кафе, 100% Арабика.