Posted on

Колумбия – кафе регион Хуила Рио Негро

Трудно е да си представим света на кафето, още по-малко света на специалните single-origins, без да включим кафетата от Колумбия. До голяма степен благодарение на усилията на Националната Федерацията на Производителите на Кафе (Federacion Nacional de Cafeteros), колумбийските кафета са синоним на високо качество. Въпреки, че има някои обединяващи характеристики във вкуса и аромата на колумбийските кафета, тези кафета все пак се различават в своя вкусов профил едно от друго, благодарение на голямото разнообразие от микроклимати и начини на обработка.

ХУИЛА – РИО НЕГРО

Департаментът Хуила се намира в югозападната част на Колумбия, сгушен високо в планинските склоновете на Андите и в близост до вулкана Невадо дел Хуила. Привилегирован с климат и почви, кафето в този регион се отглежда сред плодородни долини и снежни вулкани, в земи богати на хранителни вечества. Постоянно награждавани в състезанията Cup of Excellence, кафетата от Хуила са характерни с плътно тяло и сиропена структура, подчертани плодови нотки и приятна киселинност.

Панорамен изглед на Рио Негро, обл. Икира

Рио Негро е отдалечено селце, разположено в планинските хълмовете на област Икира, департамент Хуила. Като се има предвид местоположенито на Рио Негро и трудният достъп до него, истинско предизвикателство е да се изнася кафе от тази част на Хуила. В продължение на години, фермерите от този район са карали своята продукция до град Нейва, който се намира на повече от четири часа път с кола (в най-добрия случай).

Средната големина на фермата в Рио Негро е между 3 и 7 хектара и е засадена с около 3500 кафеени дръвчета на хектар. С богата вулканична почва, средни годишни теператури от 15 – 22° C и с годишни валежи от 160 см, тази област е изключително благоприятна за отглеждането на кафе.

Типична ферма за кафе в Рио Негро

Средното фермерско семейство от този район се състои от около пет члена и обикновенно наети работници не се използват. Всяка година, фермерските семейства работят заедно, за да съберат и обработят реколтата си. В продължение на много години, Рио Негро се е превърнало в едно традиционно фермерско селце, където месните фермери на кафе са наследили практиките от своите предци и всяка година въвеждат нещо ново по отношение на отглеждането на кафе, събирането на реколтата и обработката.

По време на беритба, тези фермери берат само напълно узрелите кафеени черешки и ги обработват още в същият ден като използват суха ферментация в продължение на 18-24 часа, след което кафеените зърна се измиват обилно 3-5 пъти. След това, пергаментното кафе се изсушава в параболични сушилни върху повдигнати африкански легла в продължение на 12-18 дни. Изсушеното пергаментно кафе се оставя да почине за около 20 дни, след което се олющва и подготвя за износ.

Жълт Бурбон – Рио Негро, обл. Икира

Сортът жълт Бурбон е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Сортът червен Бурбон е резултат от селективното кръстосване на диви сортове Йеменско кафе, с които френски ботанисти са експериментирали през 1708г. Новата кръстоска е била преместена в контролирани полета за отглеждане и размножаване на остров Бурбон, откъдето сорта получава и името си.

След като кафето се пренася в Южна Америка, при разширеното култивиране в Бразилия, жълт „мутант“ с уникален вкусов профил се появява. Фермерите в Бразилия изолират този сорт Бурбон, разширяват отглеждането му и кръщават сорта жълт Бурбон заради цвета на плодовете му. Заради своят отличителен вкусов профил, жълтият Бурбон се пренася и в други страни на Латинска Америка, включително и Колумбия. Сортът Бурбон е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.