Posted on

Коста Рика – една истинска кафе република

Днес решихме да ви заведем на пътешествие до Коста Рика. Много от любителите на кафе в България знаят че кафето от Коста Рика е хубаво, но не знаят много за самата страна, кафе регионите и нейната култура.

Коста Рика е една сравнително малка страна, намираща се в Централна Америка и разположена между Панама и Никарагуа. По големина, тя е наполовината на България – Коста Рика е с площ от 51,100 кв.км., а България – 110,994 кв.км.

Jaco-Beach-(Costa-Rica)
Личен архив: Jaco Beach, Costa Rica

Столицата е Сан Хосе и тези от вас, които са били там знаят, че за около 2 часа се стига до Тихия океан, а до Атлантическия океан се стига за около 3 часа с кола. За любителите на сърфа, тихоокеанския бряг на Коста Рика предлага великолепни условия за сърф, а Джако бийч (Jaco Beach) е добра начална точка 😀

Коста Рика е истински екологичен рай и страната има стриктни закони за опазването на околната среда. Около 25% от страната са защитени национални паркове и местности, а еко-туризма е измежду първите 4 отрасъла на икономиката в страната.

В Коста Рика се отглежда само кафе Арабика. Може би не всички знаят, но отглеждането на кафе Робуста е забранено със закон. Основното пристанище за износ към Европа е Puerto Limon, на Атлантическия океан.

Голяма част от икономиката на страната се гради на отглеждането, обработването и износа на кафе. Коста Рика има 8 отличителни кафе региона, като всеки един е със свой собствен микроклимат (а някои от регионите имат дори по няколко различни микроклимата). Спокойно може да се каже, че Коста Рика е една истинска Кафе Република!

CR-valle-central

Central Valley: Повече от 200 години аромат и традиции в производството на кафе

Най-общо казано, кафеените плодове от Central Valley произвеждат една мнодо добре балансирана чашка, в която един кафе-афисионадо може да идентифицира шоколадови и плодови вкусове, както и аромат на мед (наред с други).

Региона Central Valley е съставен от провинциите Сан Хосе, Ередия и Алахуела; това е най-населеният регион на Коста Рика и тук се намира столицата и Сан Хосе. Също така, това е и региона, който първи е започнал да култивира кафе в Коста Рика.

Култивирането на кафе започва през последното десетилетие на XVIII век, а през 1820 г. е регистриран първия износ на 1 квинтал кафе (100 либри / 45 кг) за Панама. Отглеждането и износа на кафе, основно към Европа, помагат на Коста Рика да изгради железопътна система, пощенски услуги, вестници, първи университет, образование и да построи Националния Театър, наред с други структури.

Под влиянието на Тихия океан, тези привилегировани земи се радват на добре дефинирани дъждовни и сухи сезони, които подпомагат за успешното култивиране на кафе. Региона Central Valley е разположен на 900 – 1,600 метра надморска височина. Въпреки това, 80% от площите за отглеждане на кафе са разположени на надморска височина от 1,000 до 1,400 метра. Надморската височина и климатичните фактори оказват влияние върху размера и твърдостта на кафеения плод и влияят на качеството на самата кафе напитката, особено на нейната киселинност. Към тези елементи трябва да се добавят характерните особености на кафе Арабика, която произвежда едно много ароматно и добро на вкус кафе.

Почвата в този регион има лека тропическа киселинност, в резултат на обогатяването му с вулканична пепел. Изобилие от органични материали благоприятства за подходящото разпределение на корените, задържане на влажността и добра оксигенация. Тази комбинация от условия, тонизира кафееното дърво и е един от многото фактори, които допринасят за отличното качество на кафето от този регион.

CR-tres-rios

Tres Ríos: Истинска магия за небцето

Зеленото кафе от този регион има характерни леко синкави тонове. Когато се изпече и свари, кафето има много добро тяло, което гарантира, наред с други неща, един дълъг и приятен послевкус. Кафето има фина и балансирана киселинност, свързана с по-сладките нотки.

Региона Трес Риос (три реки) се намира на няколко километра източно от столицата Сан Хосе. Той е обособен като кафе регион през 1820г. благодарение на програма за разрастването на култивацията на кафе в съседните провинции на Central Valley.

Земите в този регион са благоприятно повлияни от ветровете идващи от Тихия океан и присъствието на вулкана Иразу, което оказва положително влияние за създаването на едно гурме кафе, което е известно сред любителите на кафе като „Бордото на Коста Рика“. Трес Риос се радва на добре разграничени дъждовни и сухи сезони. Почвата произвежда кафеени зърна с характерна плътност и затворени фисури. Тези кафеени зърна се класифицират като Strictly Hard Bean Central (SHB Central).

Като кафе регион, Трес Риос е малък, но много хомогенен по отношение на климат и почви. Почвите имат определена степен на тропическа киселинност поради вулканична пепел и са богати на органична материя, което води до добра текстура.

CR-turrialba

Turrialba: Щедростта на влажната земя

Кафето от този регион се предлага на месните и международните пазари от дълги години. Чашката се характеризира с лека киселинност, леко тяло и един приятен, деликатен аромат.

Икономическата дейност в региона Туриалба може да бъде проследена до откриването на железопътната линия, водеща към Атлантическия океан. По време на правителството на първия президент, който също така е бил и производител на кафе – Браулио Карийо (1833-1842), се увеличава отглеждането на кафе в близост до градовете, като за целта правителството приема нови закони, предоставя достъп до плодородни земи и подпомага култивирането на т.нар. „Златно кафе“ в тази нова област.

Благодарение на изградената железопътна система, транспортирането на селскостопански продукти към центъра на страната за продажба, дистрибуция и износ се превърнала в реалност. Производството на кафе прераства във важна икономическа дейност за този сравнително нов кафе регион.

Използването на плодородната почвата в този регион е доста интересно – необичайно е да се види комбинация от плантации за кафе, захарна тръстика и пасища едновременно. В площ от 8500 хектара (21,000 дка), сортовете Катура и червен Катуай се отглеждат под сенките на бобови и лаврови дървета. Почвите в този регион са с вулканичен и алувиален произход.

CR-brunca

Brunca: Аромат повлиян от планините и долините

Вкусът на кафето от този регион варира в зависимост от надморската височина – като се започне от много мек вкус за кафета, които са отгледани в области с по-ниска и средна надморска височина и се стигне до сладки и комплексни цитрусови вкусови аромати за кафета отгледани във възвишенията Перес Зеледон и Кото Брус.

Тази регион се намира в южната част на страната и е съставен от кантоните Кото Брус, Буенос Айрес и Перес Зеледон. В края на XIX век започва култивирането на кафе в кантона Перес Зеледон от първите заселници идващи от Central Valley, които донасят със себе си вече силно изградена кафе култура.

В кантон Перез Зеледон, кафе се култивира в части с различни микроклимати и на надморски височини между 800 и 1,700 метра и при средни температури от 22°C. Тези условия позволяват да се култивира кафе, което може да задоволи и най-претенциозните вкусове. Районът за култивиране на кафе е приблизително около 12,000 хектара (39,370 акра) и включва 4,200 ферми.

През 1950, италиански имигранти пристигат в кантон Кото Брус и заедно с месното население основават първите плантации и полагат основите на кафе индустрията в тази част на Коста Рика. Икономиката на Кото Брус почти изцяло зависи от производството на кафе: 2,600 фермери са регистрирани и тяхната дейност включва около 75 общини. Региона Кото Брус се намира на най-висока надморска височина от трите и е най-влажния, със средни температури в границите между 18 и 26°C.

Повечето от земята за култивиране на кафе в кантон Буенос Айрес се намира в подножието на международния парк La Amistad, успешно комбинирайки отглеждането на кафе с еко-туризъм. В този красив регион, кафето се отглежда насред голямо биоразнообразие – влиянието на долините, планините и реките оказват влияние върху кафеените зърна и, разбира се, върху вкуса на самото кафе.

CR-guanacaste

Guanacaste: Вкусов аромат повлиян от сенчестите гори

Влиянието на високата температура и сухият климат прави тези кафеени зърна с леко удължена форма и лесни за печене. Чашката на кафето от този регион е добре балансирана – гладко, с приятен аромат, леко тяло и киселинност.

Кафе региона Гуанакасте обхваща малки части от провинциите Гуанакасте, Пунтаренас и Алахуела (Сарапикий и Сан Карлос). Производителите са предимно малки фермери, с реколти вариращи от 50,000 до 70,000 квинтала на година (1 квинтал = 100 либри = 45.36 кг.), като голяма част от произведеното кафе се класифицира като Тихоокеански вид.

Тези кафе региони се намират в планинските райони на веригите Volcanic и Guanacaste. Около 85% от плантациите в този район представляват регулирани залесени части, като преобладаващи дървета са Поро, Гуаба, както и други плодови и екзотични дървета. Този вид култивиране на кафе е известен като „Sustainable Coffee Cultivation“ (устойчиво култивиране на кафе).

В кафе региона Гуанакасте, кафе се култивира предимно в райони където почвите са от тип андисол – с вулканичен произход, много плодородни и с отлична структура. В по-малки размери, кафе се култивира и в Сан Карлос и Сарапикий, където инсептисолови почви се срещат на средни височини и ултисолови почви се срещат в по-ниските места. Както и в другите кафе региони, така и тук се отглежда само кафе Арабика, като преобладават сортовете Катура и Катуай.

Региона Гуанакасте има два ясно разграничени сезона – сух и дъждовен сезон, като изключение правят Сан Карлос и Сарапикий, където дъждовния сезон е по-дълъг, макар и с по-малка интензивност през летните месеци. В провинциите Гуанакасте и Пунтаренас, средните годишни валежи са 2,100 милиметра през горещите месеци, особенно през лятото, когато температурите са над 30°C.

CR-tarrazu

Tarrazu:  Перфектност под сянката на Los Santos

Кафеените черешки се събират и обработват през лятото, когато има високи дневни температури и прохладни нощи. Тези външни фактори, добавени към напълно узрелите черешки, позволяват на захарите в черешката да се концентрират, което води до една фина чашка с вкусови аромати на шоколад, портокал, ванилия и сушени плодове.

В средата на XIX век, жители на Central Valley мигрирали към югоизточните части на страната, позната днес като Лос Сантос (защото повечето от районите носят имена на светци). Там се намира и кафе региона Таразу (Tarrazú). Кафето бързо става основна дейност за социално-икономическото развитие на този регион, който се превръща в светилище на горите и мистичните птици. Кафето, което се произвежда в този регион е световно известно и се отглежда в малки долини и по склоновете на най-високите планини на Коста Рика.

Намиращ се югоизточно от столицата Сан Хосе, региона Таразу култивира кафе Арабика, предимно сорт Катура, който има малки и леко синеещи кафеени черешки. Тези земи произвеждат приблизително 700,000 квинтала от около 22,000 хектара площ (54,363 акра), предимно от малки ферми със средна големина от 2.5 хектара (4.95 акра). 95% от кафето произведено в този регион е Strictly Hard Bean (SHB).

Таразу предлага идеални условия за култивиране на кафе, с почви които са предимно със седиментен произход и киселинност дължаща се на нейните съставки. Повечето от кафеените дръвчета са засадени под високи дървета, които им осигуряват сянка.

Лос Сантос се характеризира със седем-месечен дъждовен сезон (от Май до Ноември) и сух сезон (от Декември до Април), които са ясно разграничени. Това позволява на кафееното дърво да цъфти в продължение на пет месеца – от Ноември до Март. Беритбата съвпада със сухия сезон, когато плодовете вече са напълно узрели и са с високо качество. Сухият сезон също така предлага и по-добро изсушаване на кафеените зърна под слънчевите лъчи.

CR-orosi

Orosi: Традиция върху плодородна земя

Плодородните земи на долината Ороси и нейният благоприятен климат спомагат за отглеждането на кафе, което е меко, с балансирана киселинност, тяло и аромат. Влиянието на климатичните условия допринася за получаването на една голяма, много хомогенна кафеена черешка. 

Ороси е един от най-старите региони в Коста Рика и сред неговите забележителностти е колониалния храм, датиращ от 1743г. Долината Ороси се намира на 40 километра от столицата Сан Хосе. Ороси има над 100 годишна традицията в култивирането на кафе, а кафето и до ден днешен е основен отрасъл на икономиката в този регион.

Защитени гори и национални паркове покриват най-високите части на планините обграждащи Ороси, като по този начин региона поддържа своите специфични климатични характеристики. Ороси и заобикалящите го общини (Качи и Параисо) имат специфичен климат, който е повлиян както от Тихия, така и от Атлантическия океан.

Обикновенно, дъждовния сезон е между месеците Май и Ноември, със средно 210 дъждовни дни, което характеризира този регион като дъждовен. Сухият сезон е от Декември до Април.

В местността Ороси, кафе се отглежда в ферми, които са разположени на 1,000 – 1,400 метра надморска височина; в месността Качи, кафе се отглежда на 1,000 – 1,300 метра надморска височина, а в Параисо – от 1,200 то 1,350 метра надморска височина. Почвите и в трите области са изключително плодородни и с вулканичен произход.

CR-valle-occidental

West Valley: Истински дар, благодарение на микроклиматите

Вкусовите аромати на кафето от този регион варират, като се започне с традиционни и високо ценени вкусове на шоколад и се стигне до много комплексни вкусове, в които чуствителното небце ще долови нотки на портокал, праскова, мед и ванилия (измежду многото други). Всичко това, разбира се, е свързано и с много внимателното бране на кафеените плодове и последващата им обработка.

Жителите на градчетата Сан Рамон, Палмарес, Наранхо, Гресия, Атина, Валверде Вега и Алфаро Руиз, намиращи се в провинция Алахуела в Западната Долина се наслаждават на приятен климат целогодишно, с обособени сух и дъждовен сезон.

Първите заселници донесли кафето от Central Valley и благодарение на култивирането на кафе, региона започнал на просперира. Кафе се отглежда в долините и склоновете на западните възвишения.

Около 85% от фермерите произвеждат от 1 до 100 квинтала (1 квинтал = 100 либри = 45.36 кг.), а средната производителност на региона е между 400,000 и 600,000 квинтала зелено кафе, класифицирано като Hard Bean (HB), Good Hard Bean (GHB) и Strictly Hard Bean (SHB).

Приблизително 22,000 хектара (54,363 акра) са засадени с кафе, като от видовете Арабика, преобладаващи са сортовете Катура и Катуай; в някои части на West Valley могат да бъдат намерени остатъци от сорта Вийа Сарчи (Villa Sarchí).

Региона West Valley е един от най-комплексните региони в производството на висококачествено кафе, благодарение на своите микроклимати и възможността напълно узрелите кафеени черешки да се берат през летните месеци. Добрите земеделски практики са основно изискване както за плантациите, така и за производителите. Всички участници по веригата са задължени да оглеждат и обработват кафето в хармония с природата.

Източници: А. Маринов, ICAFE

Снимки: А. Маринов, ICAFE