Posted on

Коста Рика Таразу, Ла Канделийа Естейт – изтънчено кафе за ценители

Коста Рика Таразу

Таразу е една прекрасна долина, намираща се високо в планините Таламанка в югозападната част на Коста Рика. Регионът съчетава спираща дъха природа и великолепно кафе с богата история и традиция. Таразу е фермерска общност, известна в целия свят със своите традиционни ценности и лидерство в отглеждането на фини кафета. Тази планинска долина също така се откроява със своята природна красота и богатство на ресурси. Величествени планини, живописни гори, хълмове и зелена долина характеризират пейзажа и предоставят един променящ се калейдоскоп на красотата, както през сухия, така и през дъждовния сезон.

Ла Канделийа Естейт

la-candelilla-familia-sanchez

Ла Канделийа Естейт се намира в близост до селцето Ла Сабана, на южния бряг на река Пирис и на около 2 км западно от центъра на град Сан Маркос де Таразу. Фермата е разположена върху възвишението между река Пирис и малко поточе. Г-н Виктор Мора, предишния собственик на фермата и един от първите заселници в долината започва да засажда дървета с кафе Арабика още в началото на 1900г. През 1940г, дъщерята на г-н Мора, Лусия, нейния съпруг Рафаел Санчес и техните потомци поемат фермата. След години на планиране, през лятото на 2000 г. семейство Санчес най-накрая построява свое собствено бенефисио за обработване на кафе, като това им дава възможност за по-голям контол върху качеството, ефективността и разходите. Ла Канделийа Естейт произвежда както измити кафета, така и натурални и хъни (honey). Когато говорим за измити кафета, трябва да споменем, че в Ла Канделийа прецесът на ферментация, който се използва е малко по-различен от този в другите ферми по света. Тук се оставя малко количество плод върху кафеените зърна, за да може кафето да има по-плътно тяло.

la-candalilla-estate-caturraЛа Канделийа Естейт обединява 9 по-малки ферми, като всяка една се обработва от деветте братя и сестри на фамилията Санчес. Тази ферма, или по-скоро естейт, се състои от около 70 акра (28 хектара) земя, засадена с кафе и има две основни къщи, склад, бенефисио за обработване на кафе и тераси за сушене на кафе (patios de café), които се намират точно в центъра на фермата. Фермата се намира на тихо, отворено място с надморска височина между 1450 и 1700 метра и далеч от силно натоварения път, който свързва Сан Маркос със Сан Лоренцо. Средната реколта е приблизително 1650 – 1800 чувала от 69кг.

Във фермите на фамилия Санчес, които са част от Ла Канделийаla-candelilla-estate-03 Естейт се отглеждат сортовете Катура и Катуай, но също така има и Гейша, SL28 и Типика. Само напълно узрелите кафеени черешки се берат на ръка, обработват, изсушават и класифицират за качество по старите методи, които се използват в региона Таразу. Всичките членове на семейството участват в процеса – доста необичайно е да видите ферма за кафе, където всеки един член на семейството е пряко свързан с всичко – като се започне от брането на кафеени черешки и се премине през обръщане на пергаментното кафе на площадките за сушене и се стигне до почистване на мелницата и общите части.

След като напълно узрелите кафеени черешки се оберат, те се транспортират с малки пикапи по тесните вътрешни пътища до фабриката за обработване на кафе (т.нар. бенефисио). Там плодът се отстранява от кафеените зърна и цилиндър, наречен „criba” класифицира зърната и ги транспортира до резервоарите за ферментация. Каналът за измиване премахва клея (слизестото вещество) и спомага за допълнителното класифициране на зърната, като тези с по-ниска la-candelilla-estate-04плътност се остраняват.

След това измитите зърна кафе-пергамино се транспортират до терасите за сушене, където изсъхват под топлото слънце на Таразу. Докато съхне, кафето постоянно се обръща с помощта на дървени гребла. С цел да се постигне високо качество, механични сушилни не се използват във фермата. След като изсъхне до нужното ниво, пергаментното кафе се транспортира до склада, където почива за определен период докато не дойде време пергаментната обвивка да бъде олющена и да останат само зърната зелено кафе. След това зеленото кафе се сортира внимателно, за да се отстранят дефектите, ако има такива. Днес, под зоркото око на семейството, само най-висококачествените и 100% изсушени на слънце кафета носят етикета La Candelilla Estate и се изнасят в САЩ, Европа и Япония. Наистина това кафе е дело на любов и всеотдайност, която може да бъде опитана с всяка глътка превъзходно кафе.

la-candelilla-estate-05
2-ро място – Cup of Excellence 2013 Finca Palmilera Beneficio La Candelilla de Tarrazu

Коста Рика като цяло е един екологичен рай и собствениците на фермата Ла Канделийа са се ангажирали да прилагат само екологично съобразни практики на територията на фермата. Остраненият плод на кафеените черешки, или „broza” се превръща в органичен тор, който след това се използва във фермата. Ла Канделита също така разполага със съоръжения за пречистване на водата, за да се избегне каквото и да е замърсяване на близките поточета и река Пирис. В основата на мисията на собствениците на фермата е решимостта да произвеждат висококачествено кафе, като в същото време показват дълбоко уважение към хората в и извън фермата, както и към обществото и околната среда, от която са част и те.

Опитайте го и ще се убедите сами!