Posted on

Полезно или вредно е кафето?

Полезно кафеКой от нас не си е задавал въпроса: Полезно или вредно е кафето за здравето? Между другото учените нямат изчерпателен отговор, тъй като едни изследвания говорят за вредата от него, а в други няма нищо освен свидетелства за неговата полза.

Например специалистите, работещи по проекта The Nurses’ Health Study and Health Professions Follow-up, в продължение на 20 години наблюдавали как пиели кафе 130 000 души. И установили, че кафето не увеличава смъртността. Това означава, че между кафето и повишената вероятност от смърт поради различни причини, включително рак или сърдечни болести, няма никаква връзка.

Други изследвания, провеждани по цял свят, сочат, че употребата на повече кафе е свързана с понижен риск от развитието на диабет от втори тип. Това дава повод на учените да смятат, че от кофеина има дългосрочна противодиабетна полза.

Според предварителните данни на още едно изследване кафето може да защитава от болест на Паркинсон, рак на черния дроб и цироза на черния дроб, както и да намали вероятността от развитието на сърдечносъдови болести.

Специалистите от Харвардската школа по здравеопазване твърдят, че употребата на кафе може да намали риска от развитие на депресия при жените. Например 20-процентово намаляване на депресивните усещания се наблюдавало при тези, които пиели по четири и повече кофеинови кафета (в сравнение с тези, които пиели по-малко или изобщо били се отказали от кафето). Предпочитащите безкофеиново кафе, чай, газирани напитки, шоколад и други напитки с ниско съдържание на кофеин не били защитени от депресии.

Установено е също така, че кофеинът изостря вниманието и помага за по-доброто справяне с тестове.

Но кафето съдържа кафестол, който повишава нивото на т.нар. лош холестерол. Обикновено този проблем се решава с използването на хартиен филтър в кафеварката. Ако предпочитате нефилтрирана напитка, приготвена по турски или в обикновена кафемашина, в организма ви постъпва излишък на кафестол.

Кафето е способно да оказва кратковременно негативно действие при диабета. Например, ако хората получават кофеин или кофеиново кафе, а след това хапнат нещо с високо съдържание на глюкоза, се влошава чувствителността им към инсулина, а нивото на глюкозата в кръвта расте над обичайното.

Черното кафе или кафето с добавено малко количество мляко и захар може да е полезно. Но повечето любители на напитката добавят много захар, течна или разбита сметана, което повишава нивото на глюкоза и холестерола в кръвта. Освен това употребата на много такива напитки доставя на организма 500 и повече калории, а това са 25% от дневната норма от 2000 калории. Иначе казано, редовната употреба на подсладено кафе с добавка на сметана може бързо да добави излишни килограми.

Накрая е доказано, че любовта към кафето често е свързана с други негативни особености на начина на живот – такива като слаба физическа активност, нездравословно хранене и пушене. И ако самото кафе е неутрално за здравето, то всички съпътстващи навици може да нанесат сериозна вреда на организма.