Posted on

Прясно изпечено кафе или масово кафе от супермаркета?

Ако отидете в кварталния супермаркет, за да си купите пакет кафе на зърна или мляно кафе, най-вероятно сте преценили, че ще дадете между 5-8 лв за пакет от 250 г. Ако решите да влезете в онлайн магазина на някоя от пекарните, които също предлагат кафе, ще откриете, че там цените за същото количество кафе варират доста, но са средно в границите между 12 – 18 лв. Логично е да си зададете въпроса защо има такава голяма разлика и дали си заслужава по-високата цена.

Специално или обикновено кафе?

Папуа Нова Гвинея, Уаги Вали

Има голяма разлика между обикновеното кафе, което в повечето случаи се състои само от сорта робуста и т.нар. специално кафе (specialty coffee), което е висококачествена 100% арабика. За да ви стане по-ясно, разликата е подобна на тази между обикновено уиски и едномалцово (single malt), между обикновено или качествено вино, между кен бира или крафт бира. При специалното кафе фокусът пада върху качеството и вкуса на продукта, докато при масовите кафета се набляга на цена и обем.

Фермерите, отглеждащи специално кафе, следят най-вече за качеството му. Те са успешни тогава, когато кафето, което произвеждат е с постоянно качество и не могат да разчитат на стари успехи постигнати в миналото. Факторите, които влияят на качеството са: локацията на фермата ( включва също надморска височина и микроклимат), сортовете, които са избрали да отглеждат и добрите практики по време на беритба и преработка. Всичко това трябва да е било внимателно обмислено и приложено правилно. В такъв случай резултатът ще е най-качественото кафе, което може да бъде произведено в дадения регион, като фокусът няма да е върху цената за неговото придобиване, а върху качеството на крайния продукт.

Същото е вярно и за пекарите на кафе, които внасят и пекат специално кафе – те не се фокусират върху количеството, а върху качеството. Те насочват усилията си към това да извлекат най-добрите вкусове и аромати, използвайки по най-добрия начин своите познания и умения. Това се постига, изпичайки по-малки количества от предварително селектирани зърна. Всичко това в крайна сметка води до това клиентите да се насладят на една прекрасна чаша кафе.

Когато става въпрос обаче за кафето в супермаркетите, то това е вече голям бизнес, фокусиран върху цената и обема. Зърната кафе се изпичат и пакетират масово, в огромни количества. В големите супермаркети в сферата на бързооборотните стоки, всичко зависи от крайните цифри. Те се стремят да продават максимално бързо продуктите си и да вземат печалба. Това е техният бизнес модел – не става въпрос толкова за качеството на продуктите, колкото за тяхното пакетиране, промотиране, маркетинг и реклама. Разбира се това е в естеството на техния бизнес, те плащат определена сума X за да поддържат магазина и трябва да изкарат XX, за да продължат да работят и да удовлетворят исканията на мениджмънта и собствениците.

Какво е еднотипно кафе или т.нар. „single origin“

Колумбия, Рио Негро – Хуила

„Single Origin“ има различни значения за различните фирми. За някои фирми, „single origin“ може да значи само страната, откъдето кафето идва (например Коста Рика). В такъв случай, кафето е бленд от различни производители и се набляга неговият вкусов профил да представлява общия профил за страната. За други фирми, това може да значи регионът или областта, откъдето идва това кафе (например, „Таразу“ в Коста Рика) или самата ферма (например, Ла Канделийа Естейт).

В света на кафето обаче, един „регион“ може да е много голяма територия, затова прочетете внимателно какво пише на етикета, преди да купите. Колкото по-подробно е описан регионът, толкова по-добре, като в най-добрия случай трябва да може да проследите кафето до самия кооператив или ферма, от която идва. В света на специалните кафета, проследимостта е важна, тъй като така ще знаете дори и името на фермера, от който идва то. Качеството винаги ще е високо, тъй като впоследствие той ще е 100% отговорен за качеството на кафето във вашата чаша. В големите супермаркети често се продават кафета, на които е залепен етикет „singe origin“, с цел да повишат стойнността на кафето и интереса към него, използвайки неосведомеността на клиентите.

Какво е „Fairtrade“ ?

Накратко „fairtrade“ или т.нар честна търговия е движение, което е насочено към бедните страни и цели фермерите да получават „честно“ или по-високо от пазарното заплащане, когато големите компании изкупуват продукцията им.

Много често обаче, въпреки че зад това движение стоят безкористни цели, големи производители и вериги използват логото на „fairtrade“ върху своите продукти с рекламна цел и с цел да повишат собствената си печалба, а реално много малка част от тези пари достигат до фермерите.

В света на „specialty coffee“ използването на „fairtrade“ е необходимо, тъй като, когато фермерите инвестират, отглеждат и подбират качествено кафе 100% арабика, т.е. инвестират повече в своята продукция. Цената на която се изкупува кафето, се определя на база на качеството в чашката. Например, ако кафето е оценено на 80 – 85 точки, тогава премията е Х, но ако е оценено на 85 – 88 точки, тогава премията е ХХ и т.н.

Прясно изпечено кафе

Когато купувате кафе директно от пекарна за кафе, то или ще е изпечено на момента, ако те предлагат такава услуга, или ще е било изпечено в близките дни, но със сигурност не и месеци. Кафетата, които купувате от някой супермаркет,  обикновено имат дата на годност в рамките на 1 година, но в повечето случаи нямат дата на изпичане. Тоест, не знаете кога те са били изпечени и пакетирани, което значи, че то може вече да е престояло с месеци по складовете, преди да достигне до вас.

Това доколко бързо ще консумирате кафето след неговото изпичане има огромно значение за неговият вкус и аромат. Винаги може да си направите експеримент, като оставите шепа зърна да престоят един месец и след това поръчате да ви изпекат от същото кафе. Когато опитате и двете кафета и ги сравните, ще се убедите сами. Основната разлика ще е в аромата – прясно изпеченото кафе ще ви удостои с прекрасен аромат, още когато го извадите от пакета. По време на приготвяне, прясно изпеченото кафе по-добре абсорбира водата, разширява се при допир с нея и има повече вкус, тъй като маслата, заключени в него, започват да се отделят веднага.

Ето и кратко видео, което онагледява много ясно това което написахме по-горе:

Предварително смляно или кафе на зърна?

Със сигурност ще извлечете най-добрия вкус и аромат от кафето, ако мелите сами зърната. Веднъж смляно, кафето е изложено на влиянието на кислорода и изветрява по-бързо. Ако сте свикнали да купувате обикновено смляно кафе от супермаркета и изведнъж смените на специално къфе на зърна, което мелите сами преди приготвяне, то бонусът за вас ще е двоен по отношение на качеството на напитката във вашата чаша.

Каква е всъщност истинската разлика в цената?

Разбира се, отговорът зависи от това как приготвяте вашето кафе. Да вземем за пример стандартните 7 г., необходими за приготвяне на късо еспресо. С опаковка от 250 г. ще може да приготвите около 30 кафета. При средна цена на специалните кафета от 15 лв за един пакет, то едно кафе излиза на цена от 50 стотинки. Така погледнато, изведнъж специалното кафе вече изобщо не изглежда толкова скъпо. Замислете се колко пари давате за капсулите кафе в офиса? Или в кварталното кафене, където дори не знаете какво ви слагат в чашата? Сравнете го сега с цената чаша вино или една бира? Разбира се, ако си купите масово кафе от супермаркета, то ще струва средно към 23 стотинки на чаша, но според нас и изложеното по-горе, определено си струва да платите разликата, за да пиете винаги прясно изпечено специално кафе.

Източници:

perfectdailygrind.com
fairtradeusa.org
coffeeblog.co.uk
en.wikipedia.org