Posted on

Прясно изпечено кафе на зърна „като от едно време“

прясно изпечено кафе монтекристо

Редица наши клиенти ни споделиха, че когато опитат от нашето кафе си припомнят онзи пленителен аромат на прясно изпечено кафе вкъщи, или за златната продълговата кафемелачка на баба, която тя „упорито въртеше, за да смели кафето“. С носталгия и лека усмивка ни споделят за надписите „Турското кафе е виетнамско!“, „Кафе със захар на клиента“, „Кафе втора цедка“…

Малко история…

прясно изпечено кафе монтекристо
Автор: Д. Георгиева

По времето на социализма само най-добрите ресторанти предлагат еспресо напитки. С идването да демокрацията всички заведения започват да продават еспресо, макар то да се прави от възможно най-некачествените машини. В началото на новия век навлизат италианските брандове на българския пазар и започват да предлагат кафе, като предоставят кафе машини и оборудване за приготвяне на еспресо.

Последните пет години се забелязва, че заведенията от по-висок клас в България започват да имат специално отношение към кафето и не го използват като допълващ продукт в менюто. Феноменът с професията “Бариста” тепърва започва да се разбира от клиентите и от управителите на заведения. Хубаво е да се каже, че вече има достатъчно места в София, където могат да ти приготвят добро еспресо с професионална машина от висок клас, но основен фактор си остава Баристата.

Статистика за консумацията на кафе

Изследване за кафе пазара на българия
Според данни на Montecristo Coffee Company Ltd.

В последните няколко години продажбите на кафе в България бележат ръст и в стойност, което означава, че потребителите търсят по-скъпо и качествено кафе.

България е една от малкото страни в ЕС, в които се отбелязва значителен ръст на разтворимото кафе и кафе миксовете (3 в 1, 2 в 1). Разтворимото кафе е достигнало 30% от общото потребление и продължава да бележи ръст, а делът на кафе миксовете е 15%. Мляното кафе, което заема 55% от пазара, продължава, макар и плавно, да губи пазарно присъствие.

Очевидна е тенденцията все по често хората да консумират кафе вкъщи. Това се дължи донякъде и на забраната за пушене в заведенията, които бележат спад от близо 30% консумация на кафе.

Масово българите предпочитат да пият кафе сорт робуста, като близо 70% от потреблението е насочено към този сорт. От друга страна се вижда постепенна промяна в предпочитанията на Българите. Кафето което те пият е по-дълго от това в Италия – започвайки от 60 мл нагоре и все повече българи са склонни да опитат 100% арабика, заради богатото разнообразие от вкусове, които предлага този сорт.

Разтворимо кафе

Учудваща е широката популярност на разтворимото кафе и кафе миксовете, които растат за сметка на мляното кафе. От една страна, те са най-бързи и лесни за приготвяне, потребителят не се нуждае от машина за това и затова са много популярни, особено сред младите хора и жителите на градовете. В тази посока е насочена и рекламата на големите производители, които се конкурират в този сегмент. От друга страна, разтворимите кафета и миксовете са крачка встрани от традиционния вкус и ритуал на пиене на истинското кафе.

Кафе на капсули

Друга растяща тенденция на българския пазар е появата на кафе в капсули. Капсулите са модерно, чисто и лесно решение, но значително по-скъпо от останалите брандове мляно кафе. В момента една доза кафе струва между 40 и 80 стотинки, като има и капсули, които достигат цена над 1 лв. В повечето случаи машината работи предимно с един вид капсули, което стеснява избора до продуктите само на една компания. Кафето на капсули има и още един „минус“ – много малко са фирмите, които работят с хартиени дози или продукти, които са лесни за разграждане. В масовия случай става въпрос за капсула с метален корпус, което прави този продукт най-малко щадящия природата.

Specialty coffee

прясно изпечено кафе монтекристо
Автор: Б. Стоянов

Консумацията на Specialty coffee или т.нар. специални кафета е най новата тенденция на пазара. Освен 100% арабика, тези кафета идват от точно определени региони и ферми и са винаги с високо качество. Ако кафето е майсторски изпечено до правилното ниво, то това ще изкара на преден план най-добрия вкусов профил на самото кафе. Специалното кафе е съвкупност от трудa и отдадеността към постигане на високо качество от всички участници по веригата, като се започне от производителя на кафе, премине се през купувача на зелено кафе, бутиковите пекарни за кафе и се стигне до баристите в еспресо баровете. В България има редица фирми които внасят, пекат и предлагат на пазара специално кафе от различни региони на света.

С нарастване на консумацията вкъщи, нараства и броя хора в България, които обичат да експериментират различни начини на приготвяне и различни сортове специални кафета, за да се насладят на аромата на прясно изпечено и смляно кафе „като от едно време“.