Posted on Leave a comment

Танзания – кафета с отличителен и ценен вкусов профил

Танзания е страна на крайностите. Най-високият връх на континента (връх Килиманджаро – 5895 метра надморска височина), както и най-дълбоката падина в Африка (дъното на езерото Танганика – 352 метра под морското равнище) се намират в Танзания. Температурите в пристанищния град Дар Ес Салаам редовно надвишават 35°C, докато снежните шапки по върховете на планините в Танзания никога не се топят. Кафето не прави изключение – трите основни региона за отглеждане на кафе са разположени в най-отдалечените райони на страната и се отличават с уникална география – на северозапад, в близост до границата между Руанда и Бурунди се намира региона Кигома; на североизток, в близост до кенийската граница се намира региона Килиманджаро, а в южните планински части, в близост до границата с Замбия и Малави се намира региона Мбея.

Голямата площ на Танзания, в комбинация с географското разположение и разнообразен релеф води до създаването на отличителни микроклимати (тероари), които са идеални за отглеждането на висококачествана Арабика с отличителен вкусов профил. Например, кафетата от района на Килиманджаро имат тенденция да са с плътно тяло и шоколадови и карамелени нотки, докато кафетата от региона на Мбея се отличават с уникални цитрусови нотки на портокал и лимон, а региона Карату е известен с характерните си нотки на боровинки и къпини.

Отглеждането на кафе в Танзания започва през 1898 год., като първите кафеени дръвчета са засадени в меснотите около град Моши, в подножието на планината Килиманджаро. Днес, северните региони Килиманджаро и Аруша (в подножието на планината Меру), както и южния регион Мбея продължават да произвеждат едни от най-качествените кафета в Танзания. Докато по-голямата част (около 90%) от танзанийското кафе се произвежда от малки ферми, в северните региони на страната преобладават големите имения, които са собственост на европейски фамилии – Мондул, Бурка, Нгила, Лямунгу, др.

Регион МБЕЯ

Планинският регион Мбея, известен като „южните възвишения“ (и често сравняван с Шотландия), е разположен в югозападната част на Танзания. Той се отличава със субтропичен планински климат с влажни лета, сухи зими и обилни валежи. Докато северните части на страната имат два дъждовни сезона, Мбея има само един – от октомври до март. Дълбоките червени вулканични почви в района осигуряват отлични условия за производството на кафе със средно до плътно тяло и уникална цитрусова киселинност. С надморска височина, достигаща над 2200 метра, Мбея е един от най-прохладните райони в Танзания и понякога температурите през нощта падат под 10°C. Топлите дни, в комбинация с прохладни нощи води до по-бавно узряване на кафеените черешки.

На около 20 километра северозападно от град Мбея двата клона на Източноафриканския разлом – Грегъри и Албертин – се срещат и образуват хребета Мбея. След силни вулканични дейности и около 8 милиона години по-късно, склоновете на връх Мбея, който се издига на 2839 метра, и околните планински вериги все още предлагат много богата и плодородна почва, която е идеална за отглеждането на висококачествено кафе.

Лунджи Естейт – имение от колониалната ера

Фермата Лунджи Естейт се намира в подножието на връх Мбея и е едно от най-старите имения в региона Мбея. Създадено през 1898 год. от немския заселник Емил Кьостлин, в имението Лунджи първоначално са се отглеждали едър добитък и зърнени култури. Едва през 1928 год. са засадени първите кафеени дръвчета.

През годините, имението е сменяло собствениците си доста често, преди да бъде закупено през 1994 год. от Клеменс и Стела Майер. Клеменс и съпругата му, Стела, е трябвало да възстановят фермата от запустелото й състояние, като презасаждат и преоформят фермата, блок по блок. Първата реколта през 1995 г. дава само 7 тона кафе. В резултат на усилената работа, производството достига средно 80 тона до 2002 год. и значителен ръст в производството от 250 тона през 2004 год. 27 години по-късно, Клеменс, Стела и синът им Пол все още управляват Лунджи Естейт. Фермата има 20 постоянни работника, като през пиковия сезон работниците са над 150 човека.

Общата площ на имението е 275 хектара, но само 92 са засадени с кафе, което расте под сянката на тропически дървета. 3 хектара са засадени с авокадо, което се продава на местния пазар, а останалите 180 хектара са запазени естествени гори, които подхранват водоемите, а също така поддържат биологичното разнообразие и подпомагат естественото възстановяване на почвата.

Фермата е разделена на 22 парцела (блока), които са различни по големина, сортове кафе, а при някои дори и почвата е различна – всеки парцел има свой собствен „характер“. Няколко бързи факта за определени парцели:

  • Парцел 1 е най-старият блок във фермата Лунджи и е бил засаден през 1928 год, предимно с Бурбон;
  • Парцел 2 е засаден със сорта Blue Mountain Typica;
  • Парцел 3 е също един от най-старите във фермата, но наскоро е реновиран и засаден с хубриден сорт, който е кръстоска между Rume Sudan и Geisha;
  • Парцел 7 е 4.3 хектара блок, който е засаден през 1944 год. със сорта Bourbon SL34 и към момента има 2573 кафеени дръвчета. През 2017 год., парцела е реновиран;
  • Парцел 8 е засаден със сортовете Bourbon SL28/34 и около 40-60% се намира под сянката на дървета като албиция, акация, див локат и смокинови дървета. Кафеените дръвчета в този блок са на около 60 години;
  • Парцел 17 е най-гъсто засаденият блок. Докато другите парцели са засадени с 2,500 – 2,800 кафеени дръвчета на хектар, блок 17 е засаден с 8,700 кафеени дръвчета на хектар.

При отглеждането на кафе се използват устойчиви практики като наторяване с естествени торове и въвеждане на полезни насекоми, за да се сведе до минимум използването на пестициди и изкуствени торове.

Отглеждането на кафе често се свързва с „монокултурата“ и разрушителното използване на природата (разчистване на горски площи, за да се засади кафе). Не е задължително това да е така, и според собствениците на Лунджи Естейт, не е задължително едно производство на кафе да е БИО сертифицирано, за да бъде устойчиво. На територията на фермата растат над 25 различни вида дървета, които подсигуряват сянка за кафеените насаждения. За да се поддържа баланса, части от фермата са засадени с над 8 различни вида тревни и бобови култури, които „фиксират“ азота от въздуха и го правят достъпен за кафеените насаждения, както и за други растения и микроорганизми.

Например Albizia shimperiana е перфектен партньор в тази област. Той „фиксира“ азота, листата му падат през дъждовния сезон, когато кафето се нуждае от най-много слънчева светлина, и осигурява перфектната сянка по време на сухия сезон, когато транспирацията е най-висока, а кафеените насаждения и почвата трябва да задържат колкото се може повече вода.

Високи ​​евкалиптови дървета осигуряват перфектните вятърни бариери за кафеените насаждения и почвата. Те също са перфектни дървета за гнезда на по-големи птици, като дългогребенните орли. Дълбоко вкоренените евкалиптови дървета в парцелите не само осигуряват сянка и необходимите органични вещества, но също така служат като перфектни хранителни циркулатори, като поемат хранителните вещества, които са се разтворили в долните нива на почвата и ги връщат нагоре, където корените на кафеените насаждения могат да ги достигнат.

Трябва да се споменат и предизвикателствата при отглеждането на кафе под сянката на дървета. Реалността често не е толкова сладка, колкото звучи. Дърветата затрудняват работата с машини и има опасност клоните да паднат и да наранят кафеените насаждения и реколтата. До известна степен дърветата също могат да се конкурират с кафеените насаждения за светлина, пространство, вода и хранителни вещества. Независимо от това, отглеждането на кафе под сянката на дърветата е пътят, който собствениците на Лунджи Естейт са избрали, тъй като екологичните предимства определено надвишават икономическите, особено в дългосрочен план.

Имението Мондул

Имението Мондул е разположено по склоновете на планината Мондули, Аруша. То е основано през 1931 год. от граф Виторио Давико, който се премества със семейството си от Етиопия и донася етиопски сортове кафе. През 2007 год., имението е придобито от група инвеститори, които също така притежават и управляват Бурка Кофи Естейтс (477 хектара).

Уникалното местоположение на Мондул Естейт осигурява перфектните условия за отглеждането на висококачествени кафета/specialty coffees – надморската височина е между 1,600 – 1,800 метра, а богатите вулканичните почви и изобилието на вода правят това място идеално за производството на специално кафе.

От общо 511-те хектара на Мондул Естей, само 230 хектара са засадени с кафе, предимно със сортовете Blue Mountain, Kent, Bourbon, N39 и KP423. Имението разполага с едни от най-модерните машини за обработка на кафе в Танзания, а също така, имат собствена лаборатория и сертифициран Q-grader, който ежедневно дегустира партиди кафе по време на сезона за прибиране на реколтата.

Мондул Естейт е едно от малкото имения, където постояните работници и управата живеят на територията на имението. Почти всички работници са от племето Масаай, които от векове живеят в подножието на планината Мондули. По време на събиране на реколтата (юли – ноември), над 250 човека помагат в брането, обработката и сушенето на кафето.

Знаете ли, че…

В продължение на десетилетия Танзания е считана за по-малкият „брат“ на Кения, от гледна точка на производство на кафе. За щастите, през последните години това се промени и днес Танзания не само произвежда повече кафе от своя северен съсед, но също така качеството се подобри и страната започна да произвежда кафета с отличителен и ценен вкусов профил. До голяма сте

пен това се дължи на факта, че през 2004 г., неправителствената организация (НПО) TechnoServe реализира редица кафе-проекти в Танзания, сходни на тези които в момента се осъществяват в западната част на Етиопия. С помощта на TechnoServe са създадени централизирани станции за обработка на кафе („Central Processing Units“, или т.нар. „мокри мелници“), които са собственост и се експлатират от колектив от малки фермери на кафе, за да се преодолеят проблемите свързани с обработката на кафе, като се уеднаквят методите за обработване и се повиши качеството на произведеното кафе. Освен създаване на мокри мелници, TechnoServe също инвестира в програми за обучение на фермерите в земеделски и бизнес практики.

Нашите кафета от регион Африка и Арабия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.