Posted on

Южна Америка – кафе, прекрасна природа и усмихнати хора! (Фоторазказ на един кафе афисионадо)

Хубавото и висококачествено кафе започва своя дълъг път до вашата чаша именно от производителите, чието семейство вероятно е прекарало поколения наред, за да усвои уменията да произвежда възможно най-висококачественото кафе. Само кафетата без първични дефекти и набрани в пика на сезона продължат напред към следващите учасници по веригата на специалните кафета. За производителя, възможността да произведе едно по-високо качество кафе, означава по-висока продажна цена. Именно към тези производители е насочен нашият кратък фоторазказ от пътуването ни до Южна Америка.

Докато в София се готвим да посрещнем първия сняг, нашият експерт по кафетата и истински кафе афисионадо – Анди се наслаждава на хубаво време в Южна Америка и ни изпрати тези снимки от своето пътешествие, което продължава и в момента. Можете да следвате нашите прилючения в търсене на най-добрите кафета в света, като ни следвате във Facebook и Twitter.

Нашият разказ започва със срещата ни с г-н Гонзалез, собственик на плантацията за кафе – Hacienda El Cafetal (Сан Кристобал, островите Галапагос). Хасиенда Ел Кафетал е най-старата ферма за кафе в Еквадор, където се куливира кафе сорт Бурбон от 1879 г.  През последните 10 години, кафе Галапагос Сан Кристобал се е утвърдило като едно наистина ексклузивно кафе и се предлага от водещите фирми в света като „кафе Резерва“.

След кратка почивка и по едно кафе Hulia от кафе Juan Valdez Cafe, сме готови да заминем към Loja за таз годишното изложение на призводителите на кафе, а също така и състезание за най-доброто кафе в Еквадор – Taza Dorada 2015. Провинция Loja е един от най-добрите региони за отглеждане на висококачествено кафе в Еквадор и през последните пет години производителите работят с водещи фирми в света, за да подобрят качеството на произвежданото от тях кафе. Повечето от производителите представляват малки ферми (finca), които са с големина от 1 – 3 хектара и са обединени в кооперативи, които следят за качеството и спазването на утвърдените практики за производство на висококачествено кафе.

 

След 45 минути полет и един час с кола, най-накрая пристигаме в град Loja (2065 метра надморска височина), заобиколен от великолепните Анди (планинска верига, която е естествено продължение на Кордилерите от Северна Америка). Разбира се не си губим времето, а веднага отиваме на конференцията за Specialty Coffee, където обменихме опит как се пекат високопланински кафета от Еквадор и Колумбия, видяхме се със стари приятели от Еквадор, Колумбия и САЩ, а също така изградихме нови познанства с производители на специални кафета 🙂

Снимки от участието ни в конференцията „Специалните кафета на Еквадор“

На следващият ден се проведе конкурса Taza Dorada 2015, където международно жури от САЩ, Европа и Австралия избра 10-те най-добри кафета на Еквадор. След като победителите бяха обявени, се проведе аукцион на който първите пет печеливши лота бяха продадени на цени, които не отстъпваха по нищо на цените от конкурса Cup of Excellence, а основните купувачи бяха водещи американски фирми като Cafe Imports и Intelligentsia Coffee.

Taza Dorada 2015 – 10-те най-добри кафета:

88.07 точки, фермер Richard Ánderson Granda (област: Puyango-Loja)
88.04 точки, фермер Servio Pardo (област: Calvas-Loja)
86.89 точки, фермер Encarnación Blanca Herrera (област: Palanda-Zamora Chinchipe)
86.68 точки, фермер Cosme Merino Álvarez (област: Palanda-Zamora Chinchipe)
86.58 точки, фермер Wilson Antonio Rimacuna Gaona (област: Espíndola-Loja)
86.57 точки, фермер Rocío Ponce (област: Ibarra-Imbabura)
86.46 точки, фермер José Gaibor, Finca Maputo (област: Quito-Pichincha)
86.18 точки, фермер Eladio Gonzalo Chamba (област: Gonzanamá-Loja)
86.04 точки, ферма Finca Maputo (област: Quito-Pichincha)
85,75 точки, ферма I am Coffe, представител на фермер Roberto Jiménez (област: Zamora Chinchipe)

След Taza Dorada 2015, се отправихме към Вилкабамба, коята освен че е известна като „Долината на Дълголетието“, също така произвежда едни от най-фините кафета в Еквадор и света.

Гледка от Finca Maria Jose, San Pedro de Vilcabamba, на височина от 1750 метра надморско равнище, където нашия екип се запозна с практиката във фермата (100% органично кафе) и инспектира новата реколта – зърната са още зелени, но реколтата изглежда обещаваща!

 

Заедно с Мигел Мускера, собственик на Finca Maria Jose (San Pedro de Vilcabamba), която е част от APECAEL Cooperative. Благодарим ти Мигел и нямаме търпение да работим заедно.

Adios Loja y Vilcabamba, bienvenido Guayaquil! Пътувайте с нас, като ни следвате в социалните мрежи…