Posted on

Гватемала – място на много дървета

Решихме днес да ви заведем на една кратка обиколка из различните кафе региони на Гватемала – 8 различни региона производители на кафе, всеки със своите специфики и географски различия. Пожелаваме ви да ги опитате всичките 🙂

Името „Гватемала“ идва от древния език Нахуатъл и означава „място на много дървета“. През 1773 г., Йезуитските свещеници пренасят кафето в Гватемала и неслучайно, тази Латиноамериканска страна се е превърнала в източник на едни от най-фините кафета в света. С планини, издигащи се над 4000 метра надморска височина, високопланинските части на Гватемала са подходящи за отглеждане на кафе Арабика с широка гама от вкусове. Гватемала е една от десетте страни в които ежегодно се провежда конкурсът Cup of Excellence.

GT regions

Гватемала разполага с много и разнообразни микроклимати, идеални валежи, едни от най-величествените планински склонове, широко разнообразие от почви, богати на минерали и всичко това взето заедно, осигурява идеалната комбинация за производство на специално и специфично за този регион кафе с разнообразни вкусови качества.

Изследвания датиращи от 90-те години, определят 8 специфични района на базата на географски, климатични признаци и специфични вкусови профили на кафето.

Кафетата от тези региони се промотират като оригинални единични кафе брандове на Гватемала.

Акатенанго | Acatenango Valley

Долината на Акатенанго

Долината Акатенанго е разположена на надморска височина от 2000 метра. Навсякъде ще намерите широколистни гори подхранвани от минералите, получени вследствие на вулканични експлозии. Районът също така се характеризира с ниска температура и с хладки ветрове от Тихия океан, носещи успокоение от жегата в Централна Америка. Това, в комбинация с ясно различимите сезони, позволява да се използва технологията за изсушаване на кафето на слънце.

Антигуа | Antigua Coffee

Антигуа e може би най-известният регион на Гватемала за отглеждане на кафе. Региона е характерен с богата вулканична почва, ниската влажност на въздуха, обилно слънце и прохладни нощи. Планинските части на региона Антигуа произвеждат едни от най-забележителните кафета на Гватемала. В превод от испански, Антигуа означава античен/древен и град Антигуа е наистина такъв. Градът е богат на барокови испански архитектурни и колониални наследствени обекти и потопен в местната култура на маите. Долината около град Антигуа (от която региона получава името си) е заобиколена от три вулкана: Agua, Fuego и Acatenango. От време на време, Fuego – един от трите активни вулкана на Гватемала – добавя свеж слой богата на минерали вулканична пепел към почвата на Антигуа. Вулканичната пемза в почвата задържа влагата, което помага да се компенсират на ниските валежи в Антигуа.

През 2000 год., региона Антигуа получава „Защитено наименование за произход“ под името „Genuine Antigua“. През същата година, производителите на кафе от региона Антигуа се обединяват и създават Asociación de Productores de Café Genuino Antigua (APCA), чиято основна цел е да сертифицира автентичността и качеството на всяко кафе, което е произведено в границите на региона Антигуа.

„Genuine Antigua Los Volcanes“ е марка, която представлява световноизвестния кафе-регион Антигуа и е стандарт за качество в света на кафето от 1952 год. Тази партида е съставена от най-добрите кафета, произведени от ферми и малки производители от региона Антигуа, който включва района на Ciudad Vieja (старият град) и долината между величествените вулкани Agua (вода), Fuego (огън) и Acatenango. Тази вулкани са вдъхновление за името Los Volcanes и се виждат ясно от циментовите площадки за сушене на кафе в Бенефисио Ла Есперанза.

Почвата е с вулканичен произход е богата на минерали, хранителни вещества и седименти, който са идеални за отглеждане на едно уникално и отличително кафе. Смята се, че долината на Антигуа е била някога езеро и след оттичането на водата, натрупаните седименти правят земята много плодородна и влияят върху уникалния вкус на кафето. Тук кафето расте под сянката на дървета инга и когато дойде време за събиране на реколтата, кафеените черешки се събират на ръка, селективно и се обработват до съвършенство в Бенефисио Ла Есперанза.

Дъждовният сезон продължава 6 месеца, започвайки от май до октомври, а сухият сезон е от ноември до април. От ноември до януари сухият сезон е прохладен, като температури спадат до около 14 °С, а от февруари до април сухият сезон е топъл със средни температури от 24 °С. Годишните валежи обикновено са между 1200 и 1500 mm. Този уникален климат на Антигуа произвежда едни наистина великолепни кафета.

Атитлан | Traditional Atitlán

Атитлан

От петте вулканични райони в Гватемала, почвата на Атитлан е най-богата на органична материя. В действителност, деветдесет процента от кафето в Атитлан се отглежда от двете страни на вулканите заобикалящи величественото езеро Атитлан. И все пак, не е само на почвата, която въздейства на кафето в Атитлан: ветрове, известни като Xocomil влияят на микроклимата в региона. Този кафе регион е характерен със своите малки, семейни производители, които обработват кафето.

Кобан | Rainforest Cobán

Кобан е едно изключително дъждовно, облачно и студено място през цялата година. Забравете за сухи дни: в Кобан, когато казват, че дъждът си почива, това значи че ръми. Нещо постоянно за региона е т.нар. „Chipi-Chipi“ – лека мъгла, която никога не се вдига. И точно под тази мъгла кафето се отглежда, макар и най-вече в планините, където Атлантика докарва вятър от тропиците.

Фрайханес | Fraijanes Plateau

Голяма надморска височина, много дъжд, променлива влажност, както и активен вулкан характеризират тази област. Вулканът Пакая, най-активния от всички вулкани в страната, често благославя района с голяма доза от пепел, която подхранва почвата с много важни минерали. Освен това, сухия сезон носи на този регион и много слънце. Облаци, мъгла и ситен дъжд може да паднат сутринта, но почвата изсъхва бързо, което позволява на кафето да бъде изсушавано на слънце.

Уеуетенанго | Highland Huehue

Месното училище, което фамилията Вийаторо са изградили за децата на своите работници

От трите невулканични района в които се отглежда кафе, Уеуетенанго | Huehuetenango е най-високият и най-сух. Благодарение на сухите и горещи ветрове, които идват от равнината Tehuantepec в Мексико, регионът е защитен от замръзване, което позволява кафетата от високопланинските части на Уеуетенандо да се отглеждат до 2000 метра надморска височина. Поради изолираността на Уеуетенанго практиката изисква всеки един фермер да обработва собствените си кафета. За щастие, в региона има почти безкраен брой реки и потоци, което позволява кафетата да се обработват чрез мокрият метод. Общият профил на кафетата от региона Highland Huehue® е чашка с фина, интензивна киселинност с пълно тяло и плодови нотки.

Ню Ориенте | New Oriente

Още от 50-те години, кафето в този регион се отглежда само от дребни производители. Преди е бил един от най-бедните и изолирани райони в цялата страна, но в днешно време, почти всяка ферма в планините произвежда кафе, което води видимо до значителен икономически растеж. А по отношение на климата – дъждовно и облачно, а почвата е с добър баланс на минерали, бидейки стар вулканичен район.

Сан Маркос | Volcanic San Marcos

Сан Марко

Сан Маркос е най-горещия от всички региони производители на кафе, но той също така е и най-дъждовния – общо 5 метра годишно. Дъждовният сезон започва рано, което води и до бърз цъфтеж. Както във всички отдалечени райони на Гватемала, голяма част от кафето се отглежда във ферми, които имат свои собствени методи за обработка. Въпреки това, тъй като дъждът може да падне неочаквано по време на събирането на реколтата, обикновено производителите ще започват изсушаване на кафето под слънцето и след това да го завършат в сушилня.

Сега когато вече сте запознати с кафе регионите на Гватемала, е време да си купите кафе от точно определен регион и да видим дали ще доловите ефекта от вулканичните минерали, гъстата мъгла и различните микроклимати, които допринасят за увеличаване на вкусовите качества на кафето.

Нашите кафета от регион Латинска Америка