Posted on Leave a comment

Кои са факторите които определят едно кафе като Specialty coffee

Здравейте приятели и фенове на прясно изпеченото кафе 100% арабика. В това видео ще ви разкажем кои са факторите които определят едно кафе като Specialty coffee. 

Най-общо казано терминът “Специално кафе” (Specialty Coffee) се отнася за най-висококачествените зърна зелено кафе Арабика, майсторски изпечени до ниво, което изкарва на преден план най-добрия вкусов профил на самото кафе, което след това трябва да бъде правилно приготвено, в съответствие с установените стандарти на SCA (Specialty Coffee Association). 

4 са основните моменти/етапи през които трябва да мине едно кафе, за да се определи като “specialty coffee”

Фермер

Разбира се великолепното кафе започва с производителя, чието семейство вероятно е прекарало поколения наред, за да усвои уменията да произвежда възможно най-висококачествено кафе. За тези производители най-важно е качеството, а не количеството както е при ниските класове кафе (т.нар. масови/конвенционални кафета). Само кафетата без първични дефекти и набрани в пика на сезона продължават напред към следващите участници по веригата. За производителя, възможността да произведе едно по-високо качество кафе, означава по-висока продажна цена. На ниво зелено кафе, Специалното кафе може да се определи като кафе, което няма първични дефекти и демонстрира отличителен вкусов профил по стандартите на S.C.A. Тези стандарти означават резултат от 80 точки или повече и отлично или изключително качество в следните категории: букет (ароматът, който се усеща при прясно смляно кафе) / арома (ароматът на свареното кафе), вкус, послевкус, киселинност, тяло, баланс, еднаквост, чистота на чашката, сладост, дефекти, цялостно представяне на кафето.

Специалист по покупка на кафе

Изборът и покупката на правилните и качествени кафета са също важен етап от пътя на специалното кафе до вашата чаша. Хората които вършат това имат небце прецизно като на сомелиер, и разпознават качествето в едно кафе чрез т.нар. “къпинг” или систематично тестване на различни видове кафе. По този начин едно кафе може да се оцени дали има достатъчно качества да се нарича специално кафе и дали това кафе ще бъде купено за по-нататъшна продажба. Много често на този етап се изгражда и описание и вкусова характеристика на всяко кафе, които виждате на финалната опаковка. Прекупвачите на кафе играят важна роля в това да комуникират информацията за дадено кафе до пекарните и дори до самите баристи. 

Пекарна за кафе

Докато тероарът влияе на външния вид, вкуса и аромата на кафето, то степента на изпичане директно въздейства върху крайният вкус. Затова и изпичането на едно кафе е изкуство, което изисква високо ниво на познания и опит, за да се постигне желания вкусов профил. Нито един профил на печене не е универсален, и затова е необходимо постоянно вариране с променливата “температура/време” на печене, докато се открие профила, който изкарва на преден план най-добрите характеристики на определено кафе. 

Бариста

Бариста – Веднъж достигнали до крайния клиент любител или бариста, това значи че кафетата са минали през предишните етапи на обработка и качествена селекция. Въпреки това, този който приготвя на финалния етап кафето е отговорен за крайния ефект. Един обучен бариста е не само умел ползвач на техниката която е пред него, той трябва да е добре запознат с произхода и вида на кафето пред него и неговия вкусов профил. Дори и най-доброто специално кафе може да бъде похабено ако не е приготвено правилно, затова всеки бариста има ключова роля в това да отключи пълния потенциал и вкус на едно кафе.   

Специалното кафе е съвкупност от трудa и отдадеността към постигане на високо качество от всички участници по веригата, като се започне от производителя на кафе, премине се през купувача на зелено кафе, бутиковите пекарни за кафе и се стигне до баристите в еспресо баровете или тези които обичат да приготвят кафе вкъщи. Специално кафе може да има само тогава, когато всички участници по веригата работят в хармония и са фокусирани върху стандартите и достигането на високи постижения от начало до край.

Добре дошли в света на висококачествените кафета – т.нар. Специални кафета!

Нашите кафета:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.