Posted on Leave a comment

Кафе Арабика – как изглежда, откъде идва и защо от там произлизат най-добрите кафета

Здравейте приятели и фенове на прясно изпеченото кафе 100% арабика. В това видео ще ви разкажем повече за самото кафе Арабика, как изглежда, откъде идва и защо от там произлизат най-добрите кафета.

Coffea Arabica произлиза от оригиналните кафеени дървета, открити в Етиопия. Тези дървета произвеждат едно фино, меко, ароматно кафе. По-висококачествените Арабики се отглеждат на голяма надморска височина – обикновено между 600 метра и 1925 метра, като оптималната височина варира в зависимост от близостта до екватора. Най-важния фактор е, че температурите трябва да бъдат меки (нито прекалено горещи, нито прекалено студени), в идеалния случай между 15-25 ºC и годишните валежи да бъдат около 150 см годишно. Дърветата са устойчиви, но ако падне слана ще ги убие. Дърветата Арабика са самоопрашващи и това е позволило на вида да остане генетично стабилен.

Най-известните сортове

Двата най-известни сорта кафе Арабика са Типика (Typica) и Бурбон (Bourbon), като от тях са произлезли много различни сортове и под-сортове като например Caturra (който е компактна форма на Бурбон и е срещан в Бразилия и Колумбия), Mundo Novo (Бразилия), Tico (Централна Америка), джуджето San Ramon (Типика джудже), Jamaica Blue Mountain, както и Maragogype (мутирала Типика с големи зърна).

Някои сортове са били специално разработени, за да се получи максимална икономическа възвръщаемост в рамките на специфични регионални условия като климат, почва, методи на отглеждане, и разпространението на вредители и болести.

Кафееното дърво

Кафееното зърно е семе и ако се засади, то ще израсне в кафеено дърво. Отглеждането и култивирането на кафе изисква голямо внимание от страна на фермера. Около пет седмици след като семената са засадени в пясъчните лехи, кафеените растения поникват и се пресаждат в найлонови чували, които съдържат земя и органичен материал. Младите растения трябва да се поливат често и да бъдат на сянка. Около 4 – 6 месеца по-късно, младите кафеени храсти се засаждат в земята, където израстват в храстовидно дърво. Засаждането обикновено става през дъждовния сезон, така че почвата да е влажна и да позволи на корените да се захванат. В зависимост от сорта, отнема около 3-4 години за новозасадените кафеени дървета да започнат да раждат плодове.

Цъфтеж на кафето

Всеки знае как изглежда печено кафе на зърна, но ако не сте живели или пътували до страна, произвеждаща кафе, може и да не разпознаете кафееното дърво, ако го видите. Кафееното дърво е покрито с тъмно-зелени листа, които растат по двойки, едно срещу друго. Плодовете на кафееното дърво се наричат кафеени череши и растат по продължение на клоните на храста.

Преди да роди плодове, дървото първо разцъфва в ароматни бели цветове (наподобяващи жасмин). След цъфтежа на цветовете, отнема около 8 месеца на кафеените плодове да узреят напълно. И понеже кафееното дърво расте в един постоянен цикъл без прекъсване, нормално е да видите едновременно цветове, зелени плодове и узрели плодове на едно и също дърво. Дърветата могат да живеят до около 20-30 години и са способни да растат при различни климати, стига да няма резки промени в температурите. Богата почва и меки температури, с чести дъждове и сянка от слънцето са оптималните условия за кафееното дърво.

Кафеената череша

Плодът (наречен кафеена череша) се превръща в ярко до тъмно червен плод, когато е узрял и готов да се бере. Тук е важно да отбележим, че някои сортове кафе стават жълти, когато узреят (като например Жълтият Бурбон / Yellow Bourbon)


Благодарение на ботаническите характеристики на кафееното дърво и факта, че кафето често се отглежда в планински райони, използването на механизирани средства за бране не е възможно и зрелите плодове се берат на ръка, което е един уморителен процес. Единственото изключение прави Бразилия, където сравнително равният терен и огромните размери на плантациите за кафе позволяват механизация на процеса.

Селективно бране


Кафеените плодове трябва да бъдат събирани редовно или те ще презреят в рамките на 10 до 14 дни. Всяко дърво ражда средно по 2-4 кг плод.


Беритбата на кафе става по един от двата начина, независимо дали беритбата е ръчна или механизирана:
Цялостно бране (т.нар. „Strip picked“) – при този начин на бране, цялата реколта се прибира наведнъж. Това може да бъде направено от машина или ръчно. И в двата случая, всички кафеени череши се обират от клона. Това е метод най-често използван при масовите (конвенционални) кафета.


Селективно бране (т.нар. „Selectively Picked“) – при този начин на бране, на ръка се берат само узрелите кафеени череши. Берачите редуват дърветата на всеки 8 до 10 дни, като избират само плодовете, които са напълно узрели. Тъй като този вид беритба е трудоемка и по този начин е по-скъпа, тя се използва предимно за прибиране на реколтата на по-фините зърна на сорта Арабика, тъй като този метод гарантира по-добро качество и вкус.

Реколта


В повечето региони има само една основна реколта, като изключение правят страни като Колумбия, където кафеените дървета цъфтят два пъти през годината и това води до 2 реколти – основна и вторична.
Кафеените зърна трябва да бъдат извадени от плода и да бъдат изсушени, преди те да могат да се изпекат; тази екстракция на зърната от плода и обработването им може да стане с един от трите метода, известни като мокър, сух и полусух метод на обработка. Когато процесът приключи, обработените сурови зърна кафе се наричат „зелено кафе“.


Добре дошли в света на висококачествените кафета – т.нар. специални кафета!

Нашите кафета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.