Posted on

Кафе Кения Киамбу Ниота – Ярка звезда на кафееният небосклон

Обиколете света на специалните кафета с Montecristo Coffee! Не е необходимо да опаковате куфарите или да мислите за самолетни билети и хотели. Всичко от което се нуждаете е вашата любима чаша за кафе и удобството на вашия дом или офис и ни оставете да ви подонесем екзотични вкусове от всички краища на света във вашата чаша за кафе!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 18.11.2017 г.
Кения заема специално място в сърцата на любителите на гурме кафе навсякъде по света и затова този регион ще бъде следващата ни дестинация. Готови ли сте за „сафари“ в света на кенийските кафета?
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
КЕНИЯ КИАМБУ НИОТА

Ярка звезда на кафееният небосклон

Въпреки, че Кения има обща граница с Етиопия („родното място на кафето“), тя е една от последните страни, които са засадили кафе – близо 300 години след като кафето е било култивирано за първи път за търговки цели. Най-интересното е, че сортовете които са били донесени в Кения са обиколили земното кълбо преди да се върнат обратно на африканския континент. По време на това пътешествие, те са „мутирали“ в различни климатични условия за да създадат вкусов профил, който веднъж приспособен към богатата почва около планината Кения, води до уникалните вкусови профили, с които кенийските кафета са известни.

Кенийските кафета се считат за едни от най-висококачествените специални кафета. Сладостта, сложността и подчертаната киселинност са на практика ненадминати в сравнение с кафета от други региони по света. Плодовите нотки варират от цитрусови плодове (грейпфрут, мандарина, портокал, лимон) до костилкови плодове (праскова, кайсия) до тъмни горски плодове (къпина, касис) и всичко между тях. Разнообразието във вкусовите профили на кенийските кафета е част от чара на този регион.

Според някои източници, кафето е пренесено в Кения през 1885 г. от френски мисионери, които са засадили сорт Бурбон (познат като “Френска мисия”) в католическата мисия на хълмовете Таита в днешен гр. Бура. Исторически документи обаче показват, че кафето е донесено в Кения през 1893 г. от шотландския мисионер Джон Патерсън. Семената са били получени от офиса на Smith Mackenzie & Co., които по това време са били представители на Британската Източно-Индийска Компания в пристанищния град Аден, Йемен. След това семената Йеменска мока са били засадени в областта Кибези, близо до Момбаса. През 1896 г. е документирана и първата реколта с кафе, както и пренасянето и засаждането на кафе в изключително плодородния район Киамбу-Кикую.

На около 60 км югозападно от планината Кения, в подножието на горския резерват Gatamaiyo, се намира кафе региона Киамбу. Тук, червените вулканични почви, богати на желязо, се съчетават с ясно изразените мокри и сухи сезони, за да осигурят температурен климат, характеризиращ се с прохладни нощи и горещи дни – микро-климат, който оказва положително въздействие както върху узряването на кафеените черешки, така и върху растежа на кафеените дръвчета.

Тази внимателно подбрана партида кафе е най-висок клас (АА+) и идва от малки фамилни ферми разположени в региона Киамбу, централна Кения. Не случайно сме я нарекли “Ниота” (“звезда” в превод от Суахили), защото е наистина една ярка звезда на кафееният небосклон. В чашката ще откриете наситен плодов аромат и комплексен вкус с нотки на узрели цитрусови плодове, бергамот, ванилия, мед от портокалов цвят и нежни флорални нюанси. Приятна цитрусова киселинност и плътно, балансирано тяло. Продължителен послевкус с нотки на портокалов цвят и цитрусови плодове.

Поръчайте сега кафе КЕНИЯ КИАМБУ НИОТА и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код KENYA2017. Промоцията е валидна до 26.11.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!