Posted on

Обиколете света на специалните кафета с Montecristo Coffee

Обиколете света на специалните кафета с Montecristo Coffee! Не е необходимо да опаковате куфарите или да мислите за самолетни билети и хотели. Всичко от което се нуждаете е вашата любима чаша за кафе и удобството на вашия дом или офис и ни оставете да ви подонесем екзотични вкусове от всички краища на света във вашата чаша за кафе! Поръчайте сега кафе СУМАТРА ГАЙО ХАЙЛЕНДС и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код SUMATRA2017. Промоцията е валидна до 03.12.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 25.11.2017 г.
Отправяме се към последната дестинация от нашето 8 седмично пътешествие в света на специалните кафета – митичният остров Суматра. Тази партида специално кафе идва до нас благодарение на 282 жени-производители на кафе от планинския регион Гайо, Суматра, и е част от програма за подпомагане на жените-фермери в света на кафето.
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
СУМАТРА ГАЙО ХАЙЛЕНДС

Екзотични вкусове от далечния изток

Със своите великолепни пейзажи, над 17,000 острова и приблизително 100 вулкана, Индонезия е един калейдоскоп от различни култури, хора, животни, растения, изкуство и кулинария. Индонезия има богата история в отглеждането на кафе и е един от най-старите производители в света. Вулканичната почвата е богата на хранителни вещества и минерали и е идеална за отглеждане на кафе. Въпреки, че сортът Арабика представлява малък процент от общото производството на кафе в Индонезия, тя се счита за една от най-добрите Арабики в света и е ценена заради своя богат вкус, плътно тяло, продължителен завършек и нежна киселинност.

Разположен върху Тихоокеанският огнен кръг и пресичащ екватора, о.Суматра се радва на красиви планини, богати вулканични почви и многобройни микро-климати, които са благоприятни за отглеждането и производството на специални кафета. В северната част на Ачех, сгушен в хълмовете около Такенгон, се намира “Гайо” – район, в който се отглежда кафе, което ще накара сърцето на всеки любител да започне да бие по-бързо. Кафето от района на Гайо се отличава със своето плътно тяло и богат вкус, а пиенето на чаша кафе от този регион ще ви накара да се усмихнете със задоволство! Кафето тук се превърнало в неразделна част от прехраната, страстта и културата на хората. Коренното население на Гайо, със свой собствен език и традиция, са истински хора на кафето – те мислят, дишат и живеят за кафето.

Тази партида специално кафе е резултат от труда на 282-ма производители на кафе, като всичките те са жени. Всяка една от тези жени притежава или управлява ферма за кафе със средна площ от 1.5 хектара. Когато посетите една от многобройните малки семейни ферми и се огледате наоколо, ще останете впечатлени от пищните пейзажи и зелени полета, заобиколени от вулкани на хоризонта. Кафето се отглежда на стръмни склонове, които ще ви накарат да зачудите как фермерите успяват да оберат черешките. Докато дните са слънчеви и топли, нощите са доста студени, което осигурява идеален климат за отглеждане на кафе. Комбинацията от голяма надморска височина, почва и температура създава среда, която благоприятства за оптималното узряване на плодовете и развитието на сложни вкусове в чашката.

В чашката на това кафе ще откриете наситен аромат и богат вкус с подчертани нотки на бери и манго, портокалов цвят, медена сладостКремообразно, балансирано тялоприятна киселинност и продължителен послевкус със сладки нотки.

Поръчайте сега кафе СУМАТРА ГАЙО ХАЙЛЕНДС и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код SUMATRA2017. Промоцията е валидна до 03.12.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 18.11.2017 г.
Кения заема специално място в сърцата на любителите на гурме кафе навсякъде по света и затова този регион ще бъде следващата ни дестинация. Готови ли сте за „сафари“ в света на кенийските кафета?
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
КЕНИЯ КИАМБУ НИОТА

Ярка звезда на кафееният небосклон

Въпреки, че Кения има обща граница с Етиопия („родното място на кафето“), тя е една от последните страни, които са засадили кафе – близо 300 години след като кафето е било култивирано за първи път за търговки цели. Най-интересното е, че сортовете които са били донесени в Кения са обиколили земното кълбо преди да се върнат обратно на африканския континент. По време на това пътешествие, те са „мутирали“ в различни климатични условия за да създадат вкусов профил, който веднъж приспособен към богатата почва около планината Кения, води до уникалните вкусови профили, с които кенийските кафета са известни.

Кенийските кафета се считат за едни от най-висококачествените специални кафета. Сладостта, сложността и подчертаната киселинност са на практика ненадминати в сравнение с кафета от други региони по света. Плодовите нотки варират от цитрусови плодове (грейпфрут, мандарина, портокал, лимон) до костилкови плодове (праскова, кайсия) до тъмни горски плодове (къпина, касис) и всичко между тях. Разнообразието във вкусовите профили на кенийските кафета е част от чара на този регион.

Според някои източници, кафето е пренесено в Кения през 1885 г. от френски мисионери, които са засадили сорт Бурбон (познат като “Френска мисия”) в католическата мисия на хълмовете Таита в днешен гр. Бура. Исторически документи обаче показват, че кафето е донесено в Кения през 1893 г. от шотландския мисионер Джон Патерсън. Семената са били получени от офиса на Smith Mackenzie & Co., които по това време са били представители на Британската Източно-Индийска Компания в пристанищния град Аден, Йемен. След това семената Йеменска мока са били засадени в областта Кибези, близо до Момбаса. През 1896 г. е документирана и първата реколта с кафе, както и пренасянето и засаждането на кафе в изключително плодородния район Киамбу-Кикую.

На около 60 км югозападно от планината Кения, в подножието на горския резерват Gatamaiyo, се намира кафе региона Киамбу. Тук, червените вулканични почви, богати на желязо, се съчетават с ясно изразените мокри и сухи сезони, за да осигурят температурен климат, характеризиращ се с прохладни нощи и горещи дни – микро-климат, който оказва положително въздействие както върху узряването на кафеените черешки, така и върху растежа на кафеените дръвчета.

Тази внимателно подбрана партида кафе е най-висок клас (АА+) и идва от малки фамилни ферми разположени в региона Киамбу, централна Кения. Не случайно сме я нарекли “Ниота” (“звезда” в превод от Суахили), защото е наистина една ярка звезда на кафееният небосклон. В чашката ще откриете наситен плодов аромат и комплексен вкус с нотки на узрели цитрусови плодове, бергамот, ванилия, мед от портокалов цвят и нежни флорални нюанси. Приятна цитрусова киселинност и плътно, балансирано тяло. Продължителен послевкус с нотки на портокалов цвят и цитрусови плодове.

Поръчайте сега кафе КЕНИЯ КИАМБУ НИОТА и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код KENYA2017. Промоцията е валидна до 26.11.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 11.11.2017 г.
След като обиколихме някои от най-отличителните дестинации в Латинска Америка, се прехвърляме на континента Африка. Този регион е древният дом на всички кафета Арабика и първата ни дестинация е Етиопия.
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
ЕТИОПИЯ ИРГАЧЕФ КОЧЕРЕ КОРЕ

Кафе за специалните моменти

Кочере е микро-регион, разположен югозападно от град Иргачеф и в близост до селцето Ch’elelek’tu. Кафетата от този микро-регион са едни от най-фините в света, а тази партида идва от малки фамилни ферми в общността Коре кебеле на Кочере.

Коре кебеле се намира на около 25 километра от центъра на град Иргачеф. За любителите на географията, Коре е местността или т.нар. kebele – селцето, където това кафе е отгледано и обработено. От своя страна, Коре се намира в Кочере (Kochere), което е дистрикт или woreda в рамките на региона Иргачеф (Yirgacheffe).

Комбинацията от голяма надморска височина и киселинни, богати на желязо почви създават идеалните условия за отглеждането на кафе с характерните за Иргачеф яркост и флорални нотки. Кафето в Кочере Коре се отглежда под сянката на тропическите дървета и фермерите тук отглеждат своите наследствени етиопски сортове кафе без да използват изкуствени торове. Почти всички кафета, които се отглеждат в Етиопия са по подразбиране органични, независимо дали имат сертификат за това или не.

Тази партида кафе Етиопия Иргачеф Кочере Коре е обработена по натуралния метод, което означава, че след беритба, узрелите кафеени черешки се оставят да изсъхнат на слънце върху повдигнати африкански легла за около 21 дни, в зависимист от времето. Докато съхнат, те се обръщат многократно, за да се гарантира равномерно изсушаване. През този период, захарите и вкусовете от плода преминават в самите зърна и това придава сладост, както и наситени, плодови и флорални нотки в чашката.

В чашката на това кафе ще откриете изключителен аромат на плодове и цветя, с нотки на лимон, костилкови плодове и сладък лешник, продължителен и наситен послевкус с приятна цитрусова киселинност.

Поръчайте сега кафе ЕТИОПИЯ ИРГАЧЕФ КОЧЕРЕ КОРЕ и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код ETHIOPIA2017. Промоцията е валидна до 19.11.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 04.11.2017 г.
Следващата ни дестинация е Колумбия и нейните великолепни кафета. За разлика от Испанските конкистадори, ние открихме „Ел Дорадо“ в отдалеченото планинско селце Рио Негро, департамент Хуила. Плодовете на този сорт Бурбон са жълти като злато, а вкусът е неповторим.
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
КОЛУМБИЯ ХУИЛА РИО НЕГРО | МИКРО-ЛОТ ЖЪЛТ БУРБОН

Палитра от вкусове, събрани в една чаша кафе

Трудно е да си представим света на кафето, още по-малко света на специалните single-origins, без да включим кафетата от Колумбия.

Колумбия е земя на крайностите. С огромни дъждовни гори, разгърнати савани, високи планини и 2900 километра брегова линия на два океана – тази екваториална страна е едно от най-биологично разнообразните места на Земята.

Въпреки че има някои обединяващи характеристики във вкуса и аромата на колумбийските кафета, тези кафета все пак се различават в своя вкусов профил едно от друго, благодарение на голямото разнообразие от микроклимати и начини на обработка.

Департаментът Хуила се намира в югозападната част на Колумбия, сгушен високо в планинските склоновете на Андите и в близост до вулкана Невадо дел Хуила. Привилегирован с климат и почви, кафето в този регион се отглежда сред плодородни долини и снежни вулкани, в земи богати на хранителни вечества. Постоянно награждавани в състезанията Cup of Excellence, кафетата от Хуила са характерни с плътно тяло и сиропена структура, подчертани плодови нотки и приятна киселинност.

Рио Негро е отдалечено селце, разположено в планинските хълмовете на област Икира, департамент Хуила. Средното фермерско семейство от този район се състои от около пет члена и обикновенно наети работници не се използват. Всяка година, фермерските семейства работят заедно, за да съберат и обработят реколтата си. В продължение на много години, Рио Негро се е превърнало в едно традиционно фермерско селце, където месните фермери на кафе са наследили практиките от своите предци и всяка година въвеждат нещо ново по отношение на отглеждането на кафе, събирането на реколтата и обработката.

Тази партида специално селектиран 100% Жълт Бурбон идва от десет малки фамилни ферми, които са разположени високо в планинските хълмове обграждащи селцето Рио Негро, област Икира, департамент Хуила. Сортът жълт Бурбон е естествена кръстоска между сортовете червен Бурбон и Амарело де Ботакуто, който е класифициран като сорт Типика с жълти плодове. Бурбонът е ценен заради своя изключителен вкусов профил: сладък, сложен и деликатен – това е „Пино Ноарът“ сред кафетата.

В чашката на това кафе ще усетите богат аромат и сладък вкус. Нотки на тропически плодове, стафиди, добре узрели сливи и бяло грозде. Приятна цитрусова киселинност и кремообразно тяло. Продължителен послевкус със сладки нотки на тропически плодове и кафява захар.

Поръчайте сега кафе КОЛУМБИЯ ХУИЛА РИО НЕГРО | МИКРО-ЛОТ ЖЪЛТ БУРБОН и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код COLOMBIA2017. Промоцията е валидна до 12.11.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 28.10.2017 г.
Пътешествието в света на специалните кафета ни отвежда до Коста Рика – една истинска кафе република.
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
КОСТА РИКА ТАРАЗУ | ЛА КАНДЕЛИЙА ЕСТЕЙТ

Специално кафе, отгледано под сянката на Лос Сантос

Коста Рика е една сравнително малка страна, намираща се в Централна Америка и разположена между Панама и Никарагуа. По големина, тя е наполовината на България.

Голяма част от икономиката на страната се гради на отглеждането, обработването и износа на кафе. В Коста Рика се отглежда само кафе Арабика – отглеждането на кафе Робуста дори е забранено със закон. Коста Рика има 8 отличителни кафе региона, като всеки един е със свой собствен микроклимат (а някои от регионите имат дори по няколко различни микроклимата). Спокойно може да се каже, че Коста Рика е една истинска Кафе Република!

В средата на XIX век, жители на Central Valley мигрирали към югоизточните части на страната, позната днес като Лос Сантос, в превод „Светците“, защото повечето от районите носят имена на светци. Там се намира и кафе региона Таразу (Tarrazú).

Таразу е една прекрасна долина, разположена високо в планините Таламанка в югозападната част на Коста Рика. Регионът съчетава спираща дъха природа и великолепно кафе с богата история и традиция. Таразу е фермерска общност, известна в целия свят със своите традиционни ценности и лидерство в отглеждането на фини кафета. Тази планинска долина също така се откроява със своята природна красота и богатство на ресурси. Величествени планини, живописни гори, хълмове и зелена долина характеризират пейзажа и предоставят един променящ се калейдоскоп на красотата, както през сухия, така и през дъждовния сезон.

Ла Канделийа Естейт се намира в близост до селцето Ла Сабана, на южния бряг на река Пирис и на около 2 км западно от центъра на град Сан Маркос де Таразу. Фермата е разположена върху възвишението между река Пирис и малко поточе. Ла Канделийа Естейт обединява 9 по-малки ферми, като всяка една се обработва от деветте братя и сестри на фамилията Санчес. Тази ферма, или по-скоро естейт, се състои от около 70 акра (28 хектара) земя, засадена с кафе и има две основни къщи, склад, бенефисио за обработване на кафе и тераси за сушене на кафе (patios de café), които се намират точно в центъра на фермата. Фермата се намира на тихо, отворено място с надморска височина между 1450 и 1700 метра и далеч от силно натоварения път, който свързва Сан Маркос със Сан Лоренцо. Основните сортове, които се отглеждат са Катура и Катуай, но също така има и Гейша, SL28 и Типика. Само напълно узрелите кафеени черешки се берат на ръка, обработват, изсушават и класифицират за качество по старите методи, които се използват в региона Таразу.

В чашката на Коста Рика Таразу – Ла Кенделийа Естейт ще откриете наситен аромат, кремообразно тяло, комплексен вкус с нотки на карамел, портокал и шоколад, сладък послевкус с приятна плодова киселинност.

Поръчайте сега кафе КОСТА РИКА ТАРАЗУ | ЛА КАНДЕЛИЙА ЕСТЕЙТ и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код COSTARICA2017. Промоцията е валидна до 05.11.2017, включително. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 21.10.2017 г.
Пътешествието ни в света на специалните кафета продължава с великолепните кафета на Никарагуа.
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
НИКАРАГУА ФИНКА ЕЛ БОСКЕ | МИКРО-ЛОТ ФЕЛИКС

Кафе от дъждовните гори на Нуева Сеговия

Кафе НикарагуаНикарагуа е разположена в Централна Америка, между Хондурас на север и Коста Рика на юг. На изток граничи с Карибско море, а на запад със северния Пасифик. Климата е тропически в низините и прохладен във високопланинските части. Почвата е вуканична и богата на минерали и хранителни вечества.

Никарагуа има три основни региона за отглеждане на кафе, като всичките са в северната част на страната. Най-големият по производство е Jinotega, следван от Matagalpa, а на трето мясно е Nueva Segovia, който в сравнение с първите два е много по-малък в производствено отношение, но не и в качеството на произведеното кафе.

Нуева Сеговия е регион с унилкални микро-климати, които произвеждат едни от най-фините кафета в Никарагуа, а Финка Ел Боске е пример за това. Тя е собственост на Хулио Пералта и е една от седемте ферми на фамилията Пералта.

Ферма (финка) Ел Боске е разположена високо в планинските склонове на Кордилера Дипилто-Джалапа – в местността Баюнкун, област Сан Фернандо, Нуева Сеговия и в непосредствена блозост до границата с Хондурас. Със своите 1,250 – 1,560 метра надморска височина, Финка Ел Боске е една от най-високо разположените ферми за кафе в Никарагуа. Фермата е разделена на парцели (Феликс, Ортез, др.), които са засадени с различни сортове кафе Арабика, включително червен и жълт Катуаи, Катура, Пакамара и Ява, които растат под сенките на бананови палми и дървета инга. Благодарение на банановите палми, почвата е богата на калий, който е важен за подхранването на кафеените дръвчета. Годишните валежи са около 1800 милиметра, а средните годишни температури са между 13°C и 27°C. Kлиматът се характеризира с топли дни и прохладни нощи, а това от своя страна води до по-бавното узряване на кафеените черешки. Тези фактори, заедно с наследената страст и отдаденост на Хулио за отглеждането на изключително кафе, се съчетават, за да се произведат едни оживени, ярки и сложни ароматни нюанси в чашката.

Микро-лот „Феликс” е вкусен натурално обработен червен Катуай от парцел Феликс, който е разположен на 1,413 метра надморска височина. Това е едно великолепно кафе, което притежава типичните характеристики на натуралните кафета. В чашката на микро-лот “Феликс” ще откриете подчертан плодов вкус с нотки на маракуя/пешън фрут, боровинки, тамаринд и какао, а при еспресо ще усетите приятна сладост.

Поръчайте сега кафе НИКАРАГУА ФИНКА ЕЛ БОСКЕ | МИКРО-ЛОТ ФЕЛИКС и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код NICARAGUA2017. Промоцията е валидна до 29.10.2017, включително (или до изчерпване на количествата). Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 14.10.2017 г.
От днес започва седмицата на… Гватемала!
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
ГВАТЕМАЛА САН ПЕДРО НЕКТА | WOMEN COFFEE PRODUCERS

Huehuetenango – „място на предците“

Името “Гватемала” идва от древния език Нахуатъл и означава “място на много дървета”, а „Уеуетенанго“ означава „място на предците“ (референция към цивилизацията на Маите).

През 1773 г., Йезуитските свещеници пренасят кафето в Гватемала и неслучайно, тази Латиноамериканска страна се е превърнала в източник на едни от най-фините кафета в света. С планини, издигащи се над 4000 метра надморска височина, високопланинските части на Гватемала са подходящи за отглеждане на кафе Арабика с широка гама от вкусове.

Регионът Уеуетенанго е добре известен със своите великолепни кафета. Благодарение на своите разнообразни микроклимати, плодородна почва и местоположение, регионът произвежда едни от най-фините кафета в Централна Америка, които се характеризират с приятна киселинност и сладост напомняща тофи и ядки.

Тази партида идва от фермите на 51 жени-производители и е част от програма за подпомагане на жените-фермери в света на кафето. Фермите са разположени в околностите на Сан Педро Некта, Уеуетенанго, и са средно с площ от 1.5 хектара. Преобладаващите сортове са Catuai, Bourbon, Pache и Catimor. Сан Педро Некта е една от зоните, които произвеждат най-доброто качество кафе в Уеуетенанго; неговите микроклимати и надморска височина варират от 1,400 до 1,900 метра и допринасят за кафе с отличен вкусов профил.

Поръчайте сега кафе ГВАТЕМАЛА САН ПЕДРО НЕКТА и ще получите 10% отстъпка използвайки промо код GUATEMALA2017. Промоцията е валидна до 21.10.2017. Насладете се на прясно изпечено кафе, специално за вас!

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_divider color=“#CCCCCC“ style=“solid“ thickness=“1px“ width=“100%“ mar_top=“20px“ mar_bot=“20px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]

[ap_spacing spacing_height=“10px“]
Събота, 07.10.2017 г.
От днес започва седмицата на Мексико… Bienvenido a Mexico!
[ap_spacing spacing_height=“10px“]
MEXICO SHG OAXACA

Черното злато от Плума Хидалго

Плума Хидалго е малко планинско селце, разположено в областта Сиера Мадре на щата Оаксака. Това спокойно селце е разположено в облаците и се извисява над Тихия океан на височина от 1350 метра над морското равнище, а района около селцето е известен със своето висококачествено кафе Плума.

Според легендата селцето Плума Хидалго е получило името си, когато една от основните фигури в борбата за независимост на Мексико Мигел Хидалго и Костийа е загубил емблематичното си перо (на испански „pluma„). Днес, на върха на Плума Хидалго, такова „перо“ често може да се види под формата на облак.

Плума Хидалго е известен като меката на кафето в Мексико. Буйната тропическа растителност, която заобикаля това магическо високопланинско селце осигурява перфектни условия за производство на една отличителна Арабика. Кафето Плума Оахака се отличава с богат аромат и вкус.